Novi list: 17. 02. 2005.

»AFERA TUREK« PRETVORILA SE U DODATNI RAZLOG ZA NEPOVJERENJE HAŠKOG SUDA PREMA HRVATSKOJ

Haag demantira Sanadera

Haški je sud izjavom Florance Hartmann, kako se Hrvatskoj zbog afere POA ne može vjerovati, opovrgnuo tvrdnju premijera Ive Sanadera, koji je u utorak izjavio kako »afera Turek« »nema veze s EU«

ZAGREB – Mora odgovarati onaj tko je prisluškivao majke i rodbinu novinara, izjavio je jučer predsjednik Republike Stjepan Mesić, promijenivši donekle dosadašnji stav o »aferi Turek«, koja je prerasla u dodatni razlog za nepovjerenje Haškoga suda prema Hrvatskoj.

Glasnogovornica Haškoga suda Florance Hartmann, naime, u utorak navečer izjavila je za HRT kako se Hrvatskoj zbog te afere »ne može vjerovati«. »Ne može, jer najopremljenija tajna služba u Hrvatskoj prisluškuje haške istražitelje i novinare koji rade svoj posao, a ne one koje bi trebala – haške optuženike«, kazala je Hartmann. Time je Haški sud, desetak dana nakon što je »afera Turek« iznova zaintrigirala javnost, izravno reagirao na objavljivanje fotografija i prijepisa prisluškivanih razgovora svojega istražitelja s novinarom Gordanom Malićem u posljednjem broju tjednika »Nacional«. Istodobno, Haški je sud izjavom Florance Hartmann opovrgnuo tvrdnju premijera Ive Sanadera, koji je u utorak izjavio kako »afera Turek« »nema veze s EU«.

Praćenje haških istražitelja

Misli tako i novinar »Feral Tribunea« Ivica Đikić, jedan od dvojice ili trojice novinara najpogođenijih mjerama tajnog praćenja što ih je još neutvrđenom broju izvjestitelja 2003. i 2004. priuštio bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek.

»Nakon izjave Florance Hartmann postalo je jasno kako 'afera Turek' Hrvatskoj u međunarodnoj zajednici šteti mnogo više nego, primjerice, nedavni slučaj maltretiranja Helene Puljiz. Tomu su vjerojatno glavni razlog materijali o tajnom praćenju haških istražitelja objavljeni u 'Nacionalu'«, ocijenio je jučer Đikić za naš list.

Ivica Đikić i Gordan Malić – novinari koje je Franjo Turek u svojim »uhodbenim otkrićima« možda najsnažnije napao – nisu impresionirani Mesićevom stanovitom promjenom stava, pa ocjenjuju da predsjednik sad samo »ublažava skandal« i »popravlja već napravljenu štetu«. »Ublažava skandal, ali ne zbog novinara, nego da impresionira međunarodnu zajednicu«, tvrdi Malić i dodaje kako Mesić »nastoji prikriti da se u prošlom mandatu oslonio na parasustav Željka Bagića i Franje Tureka koji se ni po čemu nije razlikovao od onoga iz vremena Ivića Pašalića«.

Sanader i dalje šuti

Đikić pozdravlja Mesićev »malo ispričavajući ton«, za razliku od šutnje premijera Sanadera, »koji ostaje dosljedan svojim lažima«. Ali to nije dovoljno: ako sustav sad i kazni nekoga za prisluškivanje novinara i njihovih obitelji, bit će to po nalogu šefa države, a ne zato što pravna država djeluje sama od sebe, tvrdi Đikić. Malić također podsjeća da pravna država ne poduzima ništa, i dodaje: »Hrvatska sama odlučuje hoće li ući u EU. Ali sama bi trebala odlučiti i kakva će ući u EU. Nije dovoljno samo biti malo bolji od Srbije«.

Boris PAVELIĆ