Vjesnik: 17. 02. 2005.

Beskorisne saborske istrage

DUBRAVKO GRAKALIĆ

Mogu li saborski zastupnici postati istražitelji, a povjerenstva i komisije koja se u najvišem zakonodavnom tijelu osnivaju, zamjena za rad nadležnih državnih tijela? Jesu li sabornici policajci i(li) isljednici, ili samo više-manje vješti političari, podjednako upućeni u sva važnija područja interesa, od javne sigurnosti do poljoprivrede? Ima li, uopće, koristi od njihova istražiteljskog rada?

Ta se pitanja iznova postavljaju svaki put kada se u sabornici izglasuje novo istražno povjerenstvo ili imenuje skupina zastupnika za proučavanje nekog nerješivog problema. Posljednji primjer - zajednička radna skupina za istraživanje rada POA-e, koju su formirali Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Vijeće za civilni nadzor tajnih službi - odlično pokazuje zašto se osnivaju takve »komisije«. Interes javnosti da se istraže razlozi prisluškivanja novinara dosta je velik, pritisak čine i udruge, ali ne dobiva se dojam da političari dijele zanimanje za to da se afera raščisti do kraja. Naime, POA je pratila i strane agente, što je posao o kojem se javno ne raspravlja, a sve su to znali predsjednik države i premijer. Rasprava o tome jesu li novinari prisluškivani namjerno ili usput neugodna je za najviše dužnosnike i najbolje je bilo, po staroj maksimi Winstona Churchilla, »osnovati komisiju« kad se problem ne može razriješiti.

Istina, članovi radne skupine koja »istražuje« u sjedištu POA-a te ispituje bivše dužnosnike poput Franje Tureka i Ranka Ostojića optimistično kažu da će »o svemu« izvijestiti javnost. Jedini je problem što je »Turekova prezentacija«, kako se naziva ključni dokument o toj špijunskoj igri, već u cijelosti objavljena u medijima. Mediji su, očito, obavili »istragu« prije sabornika.

Slične smo rezultate vidjeli i pri radi drugih saborskih povjerenstava. Povjerenstvo o Lencu, gdje glavnu riječ vodi Branimir Glavaš, uočilo je, primjerice, da su Račan i Vrhovnik posvađani te druge marginalnosti. Upravo osnovano povjerenstvo za istraživanje poslovanja Čačića i Tomčića također bi se moglo zaplesti u mrežu već poznatih činjenica. Stoga je možda u pravu predsjednik HSLS-a Ivan Čehok, koji je prije nekoliko dana ustvrdio da je inflacija povjerenstava loša, jer se Sabor ne može pretvoriti u sjedište istražnih službi. One ionako postoje na drugim adresama.