Novi list: 17. 02. 2005.

GLOBUS OBJAVIO PISMO HAŠKE TUŽITELJICE EU O HRVATSKOJ

Del Ponte: Hrvatska surađuje samo pod pritiskom

ZAGREB – »Hrvatska Vlada dopustila je bijeg Ante Gotovine 2001. godine; nisu niti jednom pokušali njegovo uhićenje; organizirali su obavještajne akcije koje su trebale opstruirati rad Haškog suda; curile su informacije Haškog tužiteljstva o lokaciji odbjegloga generala; postojale su paralelne strukture koje su davale kontradiktorne informacije, kao u slučaju Bralo; na pregovore s Gotovinom poslani su posrednici a da o tome nisu obaviještene nadležne institucije koje trebaju uhititi generala; u zemlji je stvorena protuhaška atmosfera; izbjegavalo se spomenuti Gotovinin kriminalni dosje; međunarodne obveze Vlada je ispunjavala samo pod pritiskom međunarodne zajednice.«

Gore navedene tvrdnje stoje u pismu koje je haška tužiteljica Carla del Ponte uputila ministrima vanjskih poslova Europske unije, zbog čega je u pitanje doveden početak pregovora s Hrvatskom o pristupanju Uniji, planiran za 17. ožujka.

Tjednik Globus o pismu je detaljno izvijestio javnost, te je danas potpuno jasno zbog čega su se gotovo sve zemlje Unije odlučile Hrvatskoj uputiti svojevrsni ultimatum – ili će Gotovina biti u Haagu, ili pregovara s Hrvatskom 17. ožujka neće biti.

L. T.