Vjesnik: 17. 02. 2005.

Pregovori i predrasude

MARKO BARIŠIĆ

Saga o (ne)otpočinjanju pregovora Hrvatske s EU se nastavlja. Premijer Ivo Sanader uvjeren je da će oni početi 17. ožujka, iako za svaki slučaj ima i pričuvnu varijantu. Neformalni šef oporbe Ivica Račan također je optimističan, međutim ipak se ogradio tvrdnjom kako je odgovornost na izvršnoj vlasti da uvjeri Bruxelles kako oni, unatoč »slučaju Gotovina«, trebaju početi.

Iz Bruxellesa, pak, za ponedjeljak najavljuju neku vrstu zadnje opomene. Mašu papirom glavne haaške tužiteljice koja tvrdi da hrvatskoga generala štite visokopozicionirane strukture u vlasti koja oklijeva s njegovim uhićenjem. Ne tvrdi se izrijekom da je Gotovina u Hrvatskoj, ali se sugerira da je »na dometu« hrvatskih vlasti, govori se i o navodnim Vladinim pregovorima s njim u Hercegovini, no, po običaju, takve optužbe se ne argumentiraju.

U priču o hrvatskom početku pregovora uključili su se i Slovenci. Prema »Delu«, navodno se sada skoro sve članice EU-a, uključivo i Sloveniju - osim Mađarske - protive početku pregovora s Hrvatskom. Navodno, svi kao uvjet za pristupanje Hrvatske tom pregovaračkom stolu žele Gotovinu u Haagu. A njega nema. Ima hrvatsku putovnicu, ali i francusku. Mediji su spekulirali da je možda u BiH, ali su jednako uvjerljivo spominjali da je na nekom od francuskih prekomorskih posjeda. Hrvatska je, podsjetimo, izručila sve one koji su se tražili, starom Bobetku mahano je optužnicom dok je bio na smrtnoj postelji, dokumentacija o Domovinskom ratu putovala je u kamionima, stenogrami pokojnog predsjednika Tuđmana otišli su prije nego je to službeno i zatraženo.

Unatoč tome, sada se zbog jednog neriješenog slučaja opet sve želi blokirati. S obzirom na to da Uniji stoji na raspolaganju tzv. suspenzivna klauzula kojom može u svakom trenutku - i nakon početka - blokirati pregovore, teško se oteti dojmu da se ponavljaju predrasude i poznati geopolitički interesi u vezi s Hrvatskom. Jedino utješno u toj priči je činjenica da su se ovakve situacije pojavljivale i uoči prošlih važnih datuma, pa smo ih prebrodili.