Vjesnik: 17. 02. 2005.

Za tjedan dana svjedoče Račan, Linić i Crkvenac

U srijedu je ispitan Dragutin Monić, voditelj zemljišno-knjižnog odjela u Rijeci, koji je ustvrdio kako nije bilo pritisaka iz Banskih dvora da se u zemljišne knjige kao Lenčevo vlasništvo upiše pomorsko dobro

ZAGREB - Bivši premijer Ivica Račan, potpredsjednik njegove vlade Slavko Linić i bivši ministar financija Mato Crkvenac svjedočit će idući četvrtak, 24. veljače, pred saborskim istražnim povjerenstvom za utvrđivanje okolnosti pod kojima je riječko brodogradilište Viktor Lenac dobivalo državna jamstva za kredite u vrijeme bivše vlade.

Dan ranije, 23. veljače, bit će saslušana sutkinja Goranka Lovrić, koja je 1995. potpisala rješenje kojim se u vlasništvo tog brodogradilišta upisuje pomorsko dobro, zatim guverner HNB-a Željko Rohatinski, jer je dao nalog Riječkoj banci da se Povjerenstvu ne daju podaci o kreditima koje je dizao bivši direktor Lenca Damir Vrhovnik, te osoba iz Državnog odvjetništva koja je 2003. dala mišljenje da Lenac može upisati hipoteku na pomorskom dobru. Nakon njih, za svjedoka će se pozvati bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić i eventualno njegov nasljednik Ljubo Jurčić.

Odluku da se pozovu spomenute osobe članovi Povjerenstva donijeli su u srijedu nakon što su saslušali voditelja zemljišno-knjižnog odjela u Rijeci Dragutina Monića, koji je 1995. obavio spornu uknjižbu pomorskog dobra u zemljišne knjige.

Monić je kazao da je Lenac na tom zemljištu imao stečena prava, da je u ono vrijeme bilo teško utvrditi je li neki teren pomorsko dobro ili nije te da je taj posao bio u nadležnosti tadašnjeg Državnog pravobraniteljstva.

Emila Tomljanovića (HDZ) zanimalo je i zašto je od zahtjeva za upis pomorskog dobra do samog upisa proteklo samo tjedan dana, a Monić je odbacio tvrdnje da je bilo pritisaka iz Banskih dvora.

»Irmelina Josić, pravnica iz Viktora Lenca, tvrdila je da bez uknjižbe tog zemljišta tako veliko poduzeće neće moći poslovati. Riječ je o jako upornoj osobi, morali biste je upoznati, a kad imate puno posla, prvo želite riješiti one koji gnjave«, rekao je Monić.

Na pitanje Šime Prtenjače (HDZ) kako to da ga nije zanimala zakonitost uknjižbe pomorskog dobra, dodao je da riječka gruntovnica nije imala iskustva s tim poslom jer je cijela obala bila u nečijem vlasništvu te da se u Lenčevu elaboratu nije spominjalo pomorsko dobro.

Monić se nije mogao sjetiti nijednog drugog slučaja uknjižbe pomorskog dobra bez prethodne provjere iako je ranije kazao da je takva bila praksa. Branimira Glavaša (HDZ) zanimalo je kako je Monić mogao obavljati posao referenta i voditelja riječke gruntovnice iako ima samo završenu gimnaziju, a na završetku saslušanja je ustvrdio da svi pozvani svjedoci vrijeđaju pamet i inteligenciju članova povjerenstva.

»Ne vjerujem ni u jedan jedini iskaz jer dokumenti govore potpuno suprotno od onoga što smo ovdje čuli. Nije moguće da je upis pomorskog dobra izvršen u samo tjedan dana bez ikakvih pritisaka. Njih je bilo i u vrijeme HDZ-ove vlasti, ali i poslije 3. siječnja, jer je to razdoblje bilo kruna kriminala u Lencu«, kazao je Glavaš istaknuvši da Povjerenstvo drži sve konce u rukama i da će donijeti rezultate.

Marijan Lipovac