Slobodna Dalmacija: 18. 02. 2005.

UMIROVLJENOGA GENERALA SUMNJIČI SE ZA ZLOPORABU POLOŽAJA I OVLASTI

KAZNENA PRIJAVA PROTIV ROJSA ZBOG SKRIVANJA IVICE RAJIĆA

ZAGREB - Haaški optuženik 47-godišnji Ivica Rajić zaradio je kaznenu prijavu i u Republici Hrvatskoj, i to zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava, ovjeravanjem neistinitog sadržaja.

U MUP-ovu priopćenju za javnost, koji je poslan iz kabineta ministra, ne navode se čak ni inicijali prijavljenoga, nego se samo spominje "da je riječ o 47-godišnjem hrvatskom državljaninu" i da je kaznena prijava podnesena Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu prijavljen je i umirovljeni general Hrvatske vojske 47-godišnji Ljubo Ćesić Rojs (čiji se inicijali također ne navode u priopćenju), i to zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti.

Rojsu se u prijavi stavlja na teret da je od 30. lipnja 1994. do 30. lipnja 1996. (dakle pune dvije godine) Rajiću omogućio fiktivno zapošljavanje u Ministarstvu obrane, čime je tome ministarstvu prouzročena šteta u iznosu od 48 tisuća kuna. Rajić je kazneno prijavljen i da je Rojsa poticao da počini to kazneno djelo.

Sve vrijeme koje prijava obrađuje, Rajić je boravio u vojnom hotelu Zagreb u Duilovu gdje ga je Rojs smjestio, ali iz priopćenja MUP-a i nije baš jasno zašto je onda šteta ministarstvu tek mizernih 48 tisuća kuna.

Ali su iz MUP-a u svom dopisu bili puno konkretniji opisujući krim-obradu u suradnji s Državnim odvjetništvom RH koja se vodila protiv Rajića nakon njegova uhićenja 2003. godine u Splitu. Kažu da je obrada imala za cilj utvrđivanje okolnosti pod kojima se osumnjičeni skrivao od trenutka kada je u RH zaprimljena optužnica i uhidbeni nalog na njegovo ime, odnosno kako bi se otkrile osobe koje su mu eventualno pomagale da ne bude uhićen i izručen Međunarodnom kaznenom sudu za područje bivše Jugoslavije.

Tijekom krim-obrade, kako navodi MUP, utvrđeno je da je Rajić, kako bi prikrio svoj identitet, u Kiseljaku u BiH pribavio izvadak iz matične knjige rođenih, a zatim i uvjerenje o državljanstvu te osobnu iskaznicu na lažno ime Jakov Kovač.

Nakon toga je kao pripadnik hrvatskog naroda iz BiH na to lažno ime zatražio i ishodio primitak u hrvatsko državljanstvo što mu je omogućilo dobivanje dokumenata Republike Hrvatske, među ostalim i osobne iskaznice koja mu je izdana u Omišu u veljači 2003. godine.

Sva dokumentacija koja se odnosi na pribavljanje lažnih Rajićevih dokumenata u BiH na ime Jakov Kovač dostavljena je nadležnim pravosudnim tijelima u BiH radi eventualnog pokretanja kaznenog postupka protiv osoba koje su te dokumente izdale.

Kako bi se utvrdile i druge osobe koje su Rajiću pomagale u izbjegavanju kaznene odgovornosti pred Međunarodnim kaznenim sudom, MUP i dalje, s Državnim odvjetništvom RH, provodi intenzivnu krim-obradu.

Marko DIDIĆ

Ljubo Ćesić: Sve je to Sanaderova lakrdija

"Ta prijava je obična glupost i pritisak Ive Sanadera na mene. Ja sam te 1994. godine koja se spominje u kaznenoj prijavi bio na Južnom bojištu, a ne u Zagrebu i nisam mogao ništa potpisati, čak ni za kupnju kila jabuka, a kamo li to za Ivicu Rajića. Te godine Sanader je, koliko se sjećam, bio predstojnik Predsjednikovog ureda i mogao je učiniti za bilo koga puno više od mene.

Njih pritišće Carla del Ponte i onda oni ne znaju šta će, pa podižu kaznene prijave protiv mene koje nemaju nikave veze sa činjenicama. Uostalom, Rajić im je dostupan i on je u Haagu. Šta ne pitaju Rajića tko mu je pomagao? Ovo je hajka na mene jednaka onoj kada su mi srušili kuću tražeći u njoj generala Gotovinu. Kuća mi je srušena, a Gotovinu nisu pronašli". Sve je to Sanaderova lakrdija" rekao je nimalo uzrujani Ljubo Ćesić Rojs.