Slobodna Dalmacija: 18. 02. 2005.

KADROVSKA RJEŠENJA U SPLITSKOJ ISPOSTAVI PROTUOBAVJEŠTAJNE AGENCIJE

U POA-i zaposlen i bivši predsjednik splitskog ogranka Mladeži HDZ-a

SPLIT - Osim što POA rado i bez ikakvih problema zapošljava osobu koja je uložila prigovor savjesti i civilno služila vojni rok, njihovim kadrovicima nije strano, a ni mrsko ni zapošljavanje mladih političara.

Tako je s prvog slučaja, i to Mislava Mladina, o kojemu su novine pisale prije nekoliko dana, "akcent" prebačen na njegova imenjaka Mislava Korljana.

Korljan je postao djelatnik POA-e sredinom prošle godine, i to nakon što je procijenio da u politici neće napraviti, barem za sada, veliku karijeru.

Prije nego što je postao obavještajac u splitskoj filijali POA-e, Korljan je bio na listi HIP-a na splitskim lokalnim izborima za Gradsko vijeće, ali prilično nisko plasiran. Tako da su i on i lista na kojoj je bio prošli neslavno te 2001. godine.

Uvidjevši da mu Miroslav Tuđman i Andrija Hebrang (koji je tada također bio u HIP-u) u to vrijeme i nisu bili jamstvo za bezbrižnu budućnost, Korljan se vrlo brzo "samoorganizira" i prebacuje u novu stranku. To se događa nakon briljantne pobjede Ive Sanadera na Saboru HDZ-a.

Netom što je postao član HDZ-a, Korljan ne čeka postupno napredovanje i dokazivanje u novom okružju, nego ekspresno postaje predsjednik splitskog ogranka Mladeži HDZ-a. Uz tu dužnost, Korljan biva izabran i u Gradski i Županijski odbor HDZ-a.

Ovom diplomiranom pravniku i nekadašnjem tajniku u Osnovnoj školi "Lučac" s ovako, na brzinu, stečenih pozicija bilo je puno lakše promišljati o svojoj daljnjoj sudbini i životnoj perspektivi nego što je to bilo prije četiri godine.

Korljan procjenjuje, a vjerojatno i netko drugi koji odlučuje o zapošljavanju, da mu "politički pedigre" nimalo ne može štetiti ako se zaposli i u Protuobavještajnoj agenciji. Netom prije prelaska u POA-u "zamrzava" svoje članstvo u HDZ-u, jer da to nije učinio, javnost bi "dražio" tom svojom "polivalentnošću".

Tako je u medijskoj tišini i bez nekih "jakih tonova" prošao ovaj prijelaz iz HDZ-a u POA-u.

Marko DIDIĆ