Večernji list: 18. 02. 2005.

Dosad nepoznati dokumenti ukazuju na Blaškićevu krivnju?

SARAJEVO - Umirovljeni general Tihomir Blaškić bio je glavni vojni autoritet na području središnje Bosne u vrijeme kada je izvršen masakr nad Bošnjacima u selu Ahmići i snosi izravnu odgovornost za taj događaj, objavio je u petak sarajevski tjednik "Slobodna Bosna" pozivajući se na do sada nepoznate dokumente o ratnim zbivanjima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

"Slobodna Bosna", pozivajući se na svoje neimenovane izvore, navodi kako je Tužiteljstvo Haaškog tribunala do ovih dokumenata došlo tek prije sedam mjeseci, uoči samog izricanja konačne presude Blaškiću od devet godina zatvora, no ipak je odlučilo "dići ruke" od cijelog slučaja jer se već tada usmjerilo na dokazivanje postojanja političkog projekta s ciljem etničkog čišćenja središnje Bosne, što ga je vodio Dario Kordić.

Ovaj oporbeni sarajevski tjednik navodi kako je, unatoč tvrdnjama obrane, upravo Blaškić bio taj koji je imao punu kontrolu nad svim postrojbama Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pa i onima posebne namjene, kao i nad vojnom policijom i postrojbom "Vitezovi" čiji su pripadnici počinili ahmićki masakr ubivši 116 Bošnjaka. Tu tvrdnju tjednik temelji na zapovijedima što ih je potpisivao general Blaškić uoči napada na Ahmiće, a čije preslike tjednik objavljuje ne navodeći kako ih je dobio. Iz tih zapovijedi, "Slobodna Bosna" ističe onu s nadnevkom od 15. travnja 1993. godine s obzirom da je na njoj i popis postrojbi na koje se ona odnosi, među kojima su i "Vitezovi" i 4. bojna vojne policije HVO-a.

Prema dokumentu kojega je Blaškić tada poslao u Mostar generalu Milivoju Petkoviću i ministru obrane Herceg-Bosne Bruni Stojiću proizilazi kako je on tvrdio da ima puni nadzor nad svim postrojbama HVO-a u središnjoj Bosni.

Zanimljivim dokumentom SB smatra i prosvjed hrvatskih civilnih vlasti iz Viteza upućen Blaškiću navečer 15. travnja, dan uoči zločina u Ahmićima.

Taj dokument, po pisanju lista, pokazuje kako su se civilne vlasti jasno protivile akciji što ju je tada planirao Blaškić tražeći od njega da povuče izdane zapovijedi za napad.

"Prema političkoj procjeni, navedena zapovijed u Vitezu, bez obzira na krajnji ishod, dovest će do katastrofalnih posljedica po općinu Vitez. Jednoglasan stav vlade (općinske) je da bi u ovom trenutku bilo bolje primijeniti druge metode (blokade, ultimatume, diverzije, aktiviranje međunarodnih institucija)...", zaključci su izvanredne sjednice HVO Viteza od 15. travnja 1993.

SB ponovo podsjeća kako se Blaškić odlučio na napad nakon što je dobio lažnu obavijest o tome da akciju sprema Armija BiH, a bez odgovora je ostalo pitanje tko je i zbog čega proslijedio tu dezinformaciju.

List tvrdi da je i iz izvješća Paške Ljubičića, zapovjednika vojne policije HVO-a, od 26. studenog 1993. godine, koji je također tek odnedavno u posjedu ICTY-a, jasno kako je zapovijed za napad na Ahmiće stigla od Blaškića.

Otvorenim ostaje pitanje, zaključuje sarajevski tjednik, je li netko namjerno birao dokumente koje će slati u Den Haag, "zaobilazeći" sve one koji bi mogli teretiti Blaškića, ili je pak smo Tužiteljstvo isuviše sporo obrađivalo dostavljene materijale pa ove dokaze nije uspjelo na vrijeme predstaviti Sudu u dokaznom postupku.

(Hina)