Slobodna Dalmacija: 18. 02. 2005.

U RASPRAVI PRED SUDOM BiH TUŽITELJ JOHN McNAIR BAZIRAO SE NA ISTRAZI O SOKO VITU

Preko Jelavića se cilja na Čovića?

Svi oni koji prate ovaj proces došli su do zaključka kako Tužiteljstvo, na čelu s Johnom McNairom, preko Jelavićeva slučaja želi doći do dokaza koji bi bili ključni u podizanju optužnice protiv Dragana Čovića, aktualnog člana Predsjedništva BiH

SARAJEVO - Saslušavanjem svjedoka Branka Kolobarića, bivšeg direktora poduzeća Soko Vit, nastavljeno je suđenje na Sudu BiH u predmetu koji se vodi protiv Ante Jelavića.

Podsjećanja radi, Branko Kolobarić je svjedok obrane kojeg je tužiteljstvo pozvalo za svjedoka i u ime optužnice. U vrijeme dok je obnašao dužnost direktora Soko Vita, to poduzeće se bavilo proizvodnjom eksploziva, streljiva i raketa. Soko Vit je krajem 1997. godine sklopio ugovor s Ministarstvom obrane FBiH vrijedan 6.900.000 KM, a u vrijeme sklapanja ugovora dužnost ministra obrane obnašao je Ante Jelavić.

Međutim, u cjelokupnom Kolobarićevu iskazu Jelavić se uopće ne spominje kao osoba koja je na bilo koji način utjecala na kreiranje odredbi ugovora. Tužitelj se najviše zanimao za kupnju dionica Hercegovačke banke od strane tvrtke Soko Vit. Svjedok Kolobarić je u tom kontekstu istaknuo da je u slučaju kredita jedino kontaktirao s generalom Ivanom Medićem i prvim direktorom Hercegovačke banke Velimirom Lovrićem.

Obrana je i u ovom slučaju nekoliko puta uložila prigovor na tužiteljeva pitanja, smatrajući kako su nepotrebna budući da se ne tiču niti izravno inkriminiraju njihova klijenta. Nakon toga tužitelja je zanimalo kako je Soko Vit i na koji način podigao kredit u Hercegovačkoj banci u iznosu od 200.000 KM. Obrana je ponovno reagirala tvrdnjom da u cijeloj priči ne vidi ulogu Ante Jelavića u Soko Vitu, te posebno njegovu ulogu u odnosu ove tvrtke s Hercegovačkom bankom.

Sudsko vijeće je ipak dopustilo daljnje ispitivanje svjedoka, no ono što se čini apsurdnim jest činjenica kako je tužitelj nakon svega krenuo u smjeru dokazivanja da rakete koje su proizvedene u Soko Vitu u najmanju ruku ne mogu letjeti. Podsjećanja radi, nekoliko svjedoka tijekom ovog procesa navelo je kako se u Soko Vitu ništa nije proizvodilo, a posebno ne rakete promjera 128 mm, niti je bilo djelatnika.

Kolobarić je tijekom ovog saslušanja kazao kako su postojali svi tehnički uvjeti za njihovu proizvodnju, te da je isto tako postojala i rigorozna kontrola proizvoda. On je čak potvrdio da je proizvodnju stalno nadgledao i kontrolirao Sfor, za što postoji uredna dokumentacija. Svjedok Kolobarić je kazao da ni jedna serija proizvedena u Soko Vitu nije mogla biti transportirana bez posebne dozvole Sfora. Drugim riječima, Branko Kolobarić je odbacio sve dosadašnje navode svjedoka, a oni nisu bili obični, riječ je o financijskim inspektorima. Važno je, također, spomenuti činjenicu kako ovaj proces još uvijek ne ulazi u svoj kontinuitet, premda je puno puta obećana od strane sudskog vijeća njegova dinamika. Naime, proces je ponovno prekinut gotovo dva tjedna i nastavit će se tek 28. veljače kada će obrana unakrsno ispitivati Branka Kolobarića.

Razloge odgode nitko ne zna, ali svi oni koji prate ovaj proces došli su do zaključka kako Tužiteljstvo, na čelu s Johnom McNairom, preko Jelavićeva slučaja želi doći do dokaza koji bi bili ključni u podizanju optužnice protiv Dragana Čovića, aktualnog člana Predsjedništva BiH.

Zlatko TULIĆ

Rasprava u novoj sudnici

Otkako je počeo proces protiv Ante Jelavića na Sudu BiH u četvrtak je prvi put održana rasprava u novootvorenom dijelu suda. U tom dijelu Suda BiH izgrađeno je šest novih sudnica, tako da se istodobno može voditi šest rasprava u isto vrijeme.

Ova rasprava održana je u tzv. velikoj sudnici predviđenoj za procesuiranje ratnih zločina i nekih predmeta koje bi Haag uskoro trebao dostaviti Sarajevu.