Večernji list: 19. 02. 2005.

I BRUXELLES SE NADA PREGOVORIMA

Solana: Stvari za Hrvatsku u ovom trenutku ne stoje dobro

- Ministarsko vijeće općih poslova i vanjskih odnosa (GAERC) Europske unije prihvatit će u ponedjeljak zaključak u kojemu će od Hrvatske tražiti punu suradnju s Haaškim sudom kako bi pristupni pregovori mogli započeti 17. ožujka najavio je jučer novinarima diplomatski izvor luksemburškoga Predsjedništva EU.

Nije još došao trenutak da se s da ili ne odgovori na pitanje hoće li pregovori početi kako je najavljeno. Puna suradnja s Haagom za to je važan uvjet, a izručenje Gotovine apsolutno je ključno za postizanje nužne jednoglasnosti među državama članicama.

Carla del Ponte stalno razgovara sa Zagrebom; zasad nije posve zadovoljna, ali ima još nekoliko tjedana vremena. Dobili smo pismo u kojemu su se hrvatske vlasti obvezale da će učiniti sve da ispune svoju obvezu. Trenutačno se dosta toga događa i nadamo se da će ta djelovanja omogućiti da pregovori zaista počnu 17. ožujka dodao je navedeni izvor.

Tijekom GAERC-a ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović neformalno će, zajedno s kolegama iz ostalih kandidatskih zemalja, ručati s glavnim tajnikom Vijeća EU Javierom Solanom.

U utorak navečer s premijerom Ivom Sanaderom sastaje se s Predsjedništvom EU. U Bruxellesu će, pak, 1. i 2. ožujka boraviti predsjednik Stjepan Mesić, koji će se sastati s belgijskim kraljem Albertom II. i premijerom Guyom Verhofstadtom, glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Duraom Barrosom te sa Solanom koji je jučer u Bruxellesu održao redoviti godišnji koktel za novinare.

Nazdravljajući s Večernjakovim dopisnikom mogućemu skorome početku pristupnih pregovora, Solana je, međutim, upozorio:

U ovome trenutku stvari za Hrvatsku ne izgledaju nimalo dobro! Europska se komisija u međuvremenu ponaša kao da će pregovori početi na vrijeme. Prihvatila je zahtjev Zagreba da se pregled usklađenosti hrvatskoga zakonodavstva s europskim otvori istodobno težim i lakšim poglavljima.

Mesić: Doznat ćemo gdje je Gotovina

U intervjuu beogradskim "Večernjim novostima" predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je kako Hrvatska ne štiti odbjegloga generala, haaškog optuženika Antu Gotovinu. "Mi nemamo nijedan razlog štititi Gotovinu, ali mislim da je Hrvatska posljednja zemlja u kojoj bi on danas tražio utočište. Usprkos svemu, do 17. ožujka ćemo doznati gdje se nalazi Gotovina. Ako je u Hrvatskoj, sigurno ćemo ga uhapsiti i izručiti, a ako nije - imat ćemo dokaze gdje se nalazi", kazao je hrvatski predsjednik. (H)

Motrenje na engleskom i hrvatskom

Cijelo će se motrenje, koje bi trebalo započeti u travnju, odvijati u Bruxellesu, a mjesečno će se pregledati tri do četiri poglavlja. Od 35 pregovaračkih poglavlja, motrenje se neće obavljati samo za "Ustanove" i "Ostalo", što znači da će ukupno trajati oko godinu dana. Odvijat će se na način da EK-ovi stručnjaci prvo hrvatskoj strani predstave europsko zakonodavstvo, a potom će Hrvati predstaviti u kojoj se mjeri zakonodavstva preklapaju. Za neka će se poglavlja motrenje obaviti na engleskome, a na hrvatskome za ona u kojima je "terminologija osjetljiva".

Hoću generala u Haagu

Glavna tužiteljica Haaškoga suda Carla del Ponte jučer je odala počast žrtvama holokausta pri posjetu bivšem nacističkom logoru smrti Auschwitz-Birkenauu. U intervjuu poljskom dnevniku "Gazeta Wyborcza"podsjetila je i na generala Gotovinu. "Ne zanima me politika. Hoću samo da general Gotovina stigne do Haaga", kazala je Del Ponte, ističući kako se na putu do izvršenja pravde najčešće ispriječe interesi politike. List navodi kako Del Ponte posjećuje Poljsku kako bi čelnike članica EU uvjerila u potrebu da pojačaju pritisak na Zagreb. (H)