Novi list: 21. 02. 2005.

MINISTARSKO VIJEĆE EUROPSKE UNIJE ZASAD NE PRIHVAĆA OKVIR ZA PREGOVORE S HRVATSKOM KOJI JE IZRADILA EUROPSKA KOMISIJA

Danas zadnje upozorenje zbog generala u bijegu

O novim potezima danas će iz prve ruke u Bruxellesu biti informirana i hrvatska šefica diplomacije Kolinda Grabar Kitarović

ZAGREB – Ministarsko vijeće EU na današnjem će redovitom sastanku ponovno raspravljati o Hrvatskoj, ali zasad vjerojatno neće prihvatiti najavljeni pregovarački okvir za Hrvatsku, koji je izradila Europska komisija. Umjesto toga, očekuje se da će ministri vanjskih poslova članica Unije uputiti Hrvatskoj posljednje upozorenje, prije 17. ožujka, da poduzme mjere kako bi objegli Gotovina bio lociran i izručen Haagu.

O tome će iz prve ruke u Bruxellesu biti informirana i hrvatska šefica diplomacije Kolinda Grabar Kitarović koju je glavni tajnik Vijeća EU Javier Solana pozvao na današnji radni ručak ministara za europska pitanja članica Unije s ministrima država kandidatkinja. Prema najavama, na odluku hoće li EU početi pregovore s Hrvatskom čekat će se do posljednjeg dana, odnosno do 16. ožujka, kada se ponovno sastaju šefovi diplomacija iz EU.

Luksemburško presjedništvo poručilo je potkraj prošlog tjedna kako »još nije došao trenutak reći da, ili ne« Hrvatskoj. Unija je, po svemu sudeći, ostavila Hrvatskoj nekoliko tjedana za akciju protiv Gotovine. Usporedo s tim, hrvatske vlasti su snažno pojačale mjere traganja za odbjeglim generalom, a predsjednik Mesić je najavio da će biti lociran ili izručen do 17. ožujka.

Koliiko je Uniji važno rješenje slučaja Gotovine, pokazala je i inaguracija predsjednika Mesića na koju su članice EU, prema ocjeni agencije Reuters, poslale »niže rangirane dužnosnike«, kao »znak da se Hrvatska možda udaljava od europskog kursa, nakon četiri godine bolnih reformi«. Reuters pritom citira političkog analitičara Željka Trkanjca koji smatra da je to poruka Hrvatskoj i Mesiću: »Mi vam dajemo podršku, ali ne bjanko. Očekujemo da pomognete riješiti slučaj Gotovine«, protumačio je Trkanjac.

Hrvatsko zaoštravanje protiv Gotovine, prema neslužbenim informacijama, povoljno je primljeno u europskim diplomatskim krugovima. No, nema sumnje da europski političari očekuju konkretna djela. Stoga nedavno pismo bivšeg ministra vanjskih poslova Žužula nikoga u EU nije impresioniralo. Prema izvješću Glasa Amerike, neimenovani diplomat EU primijetio je da u pismu »niti jedan od navoda glavne tužiteljice haškog Tribunala nije zanijekan činjenicama, samo frazama«.

I hrvatski premijer Ivo Sanader, prema neslužbenim vijestima, trebao bi ovoga tjedna otupovati u Bruxelles. Sanader bi se također trebao sastati s dužnosnicima EU, a tema njihovih razgovora trebao bi biti preostali neriješeni slučaj u suradnji s Haškim sudom. Banski dvori nisu zasad potvrdili tu informaciju.

I. FRLAN, B. PODGORNIK