Novi list: 21. 02. 2005.

GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK MLADEN BAJIĆ POTVRDIO INFORMACIJU O BLOKADI IMOVINE ODBJEGLOGA GENERALA

Vlada zamrzava Gotovininu imovinu

Državno odvjetništvo već raspolaže popisom imovine generala Ante Gotovine na osnovi kojeg bi uskoro trebalo zatražiti blokiranje te imovine prema Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama, donesenom u Saboru 3. prosinca prošle godine, izjavio je Bajić

ZAGREB – Državno odvjetništvo već raspolaže popisom imovine generala Ante Gotovine na osnovi kojeg bi uskoro trebalo zatražiti blokiranje te imovine prema Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama, donesenom u Saboru 3. prosinca prošle godine. To nam je jučer potvrdio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

– Državno odvjetništvo i druga nadležna državna tijela pribavila su i pribavljaju podatke o imovini generala Ante Gotovine, rekao je jučer našem listu Bajić.

Naime, Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo planirali su napraviti poseban zakon o blokiranju imovine osoba koje zbog optužbi da su počinile ratne zločine traže Haag i hrvatske vlasti. Taj zakon nije prošao u Saboru, ali prošao je Zakon o međunarodnim restriktivnim mjerama, prema kojem Hrvatska može poduzeti niz mjera prema fizičkim i pravnim osobama, pa čak i međunarodnim organizacijama i državama, za koje su, u skladu s međunarodnim pravom, predložene restrikritivne mjere. Te restriktivne mjere, naravno, mogu uključivati i blokadu imovine organizacija i pojedinaca.

Popis gotovo kompletiran

Blokada imovine Ante Gotovine zatražit će se kad se podaci kompletiraju, a kako smo uspjeli doznati, popis Gotovinine imovine već je gotovo kompletiran. Od imovine u Hrvatskoj, Gotovina ili njegova obitelj raspolažu stanom u Zagrebu i kućom u Pakoštanima, te njegovom vojnom mirovinom.

Ta imovina generala Gotovine ionako je već općepoznata u hrvatskoj javnosti, koja je i nagađala kako supruga haškog bjegunca Dunja Zloić Gotovina ima punomoć prema kojoj može podizati njegovu mirovinu unatoč tome što ga traže hrvatske vlasti.

Kao što smo već izvještavali, 11. listopada prošle godine Vijeće Europske unije donijelo je Uredbu kojom se blokira imovina haških optuženika u bijegu, te je formiralo i stajalište kojom se zemlje nečlanice EU pozivaju da blokiraju imovinu Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine.

U zakonu čiji prijedlog nije prošao Sabor, koristila su se rješenja slična onima u Zakonu o USKOK-u, ali i prema tom zakonu supruzi Ante Gotovine, Dunji Zloić Gotovini bilo bi dopušteno uzimati Gotovininu imovinu u slučaju da ima punomoć za to. Prema Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama, donesenom prije svega radi borbe protiv terorizma, Gotovinina imovina mogla bi se zamrznuti pod strožijim uvjetima, jer se radi o općenitijem zakonu.

Kandidatkinje prihvatile odluku Vijeća EU-a

Naime, prema tom zakonu Hrvatska može restriktivne mjere poduzeti protiv država, međunarodnih organizacija, teritorijalnih entiteta, pokreta ili fizičkih i pravnih subjekata i to zbog provedbe odluka UN-a, zbog pridruženja mjerama drugih međunarodnih organizacija ili u drugim slučajevima s međunarodnim pravom. U ovom slučaju, Hrvatska bi mogla blokirati Gotovininu imovinu pridružujući se odluci Vijeća EU.

Prema državama, međunarodne restriktivne mjere uključuju i prekid diplomatskih i gospodarskih odnosa, kao i svih vrsta komunikacija, dok se prema fizičkim i pravnim osobama pod tim izrazom podrazumijeva i blokada imovine. Nadležno tijelo koje treba donijeti odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera je Vlada, s tim da Vlada ujedno propisuje i vrstu, način provedbe i uvjete za njihovo ukidanje.

Odluku Vijeća EU-a o zamrzavanju imovine bjegunaca pred Haškim sudom već su prihvatile ostale kandidatkinje za članstvo u EU, potencijalni kandidatkinje i članice EFTA-e, a njena provedba u Hrvatskoj sigurno bi dodatno osnažila posljednje izjave čelnika države o intenziviranju potrage za Antom Gotovinom.

Reakcija odvjetnika

Odvjetnički tim generala Ante Gotovine prilikom posljednjih spekulacija o ukidanju blokade Gotovinine imovine reagirao je najavom pravne borbe protiv takve odluke, zbog stajališta da bi se provođenjem odluke Vijeća Europske unije prekršila temeljna ljudska prava odbjeglog haškog optuženika.

Sergej ABRAMOV