Večernji list: 21. 02. 2005.

AFERA KAMIONI Afera oko nabave vozila za HV opet buknula nakon predsjednikova prozivanja ministra obrane

MORH provodi ugovor za koji Mesić traži istragu

Autor: Vanja Moskaljov

Unatoč tome što je predsjednik RH Stjepan Mesić 8. siječnja prvi put zatražio istragu o navodnim nepravilnostima prilikom nabave kamiona za HV, Ministarstvo obrane nastavlja realizirati ugovor potpisan 28. prosinca. Tako je tvrtki Eurokamion, ovlaštenom distributeru kamiona IVECO, 20. siječnja isplatilo predujam, a četiri dana kasnije održan je sastanak predstavnika MORH-a i Eurokamiona, o ponudi tvrtke za dodatne nadogradnje, koje nisu predviđene ugovorom. Budući da se time cijena ipak ne bi mijenjala, kako tvrde u Ministarstvu, postoji mogućnost da se potpiše dodatni tehnički protokol kojim bi se definirali uvjeti te nadogradnje.

Traži se istraga

I dok u Ministarstvu ne vide nikakve probleme u izvršenju odredbi ugovora, predsjednik i dalje inzistira na istrazi i od ministra obrane Berislava Rončevića traži da mu kaže tko je odgovoran za nabavu kamiona. Ministar jučer nije želio komentirati predsjednikov ponovljeni zahtjev, ali su nam iz Ureda za informiranje rekli da se odredbe ugovora provode zato što je ugovor sklopljen sukladno zakonu i da nema straha da će on biti poništen. Iako javnosti možda interesantniji, to nije i jedini problem u vezi s nabavom kamiona.

Iz dopisa koji je direktor Eurokamiona Ivica Rilje uputio MORH-u, vidljivo je da on ne dijeli optimizam Ministarstva u vezi s obavljenim poslom. Tako navodi da su zbog zakasnjele uplate predujma i nekih tehničkih problema upitni rokovi isporuke, pa predlaže potpisivanje aneksa ugovora, kojim bi se odredili novi rokovi. U MORH-u smatraju da bi prekoračenje rokova bilo zanemarivo.

Afera s kamionima jedna je u nizu tijekom višemjesečnog sukoba između predsjednika i ministra. Znakovito je da sve te afere, zapravo, nikada ne budu riješene.

Prividan mir

Sve se svede na međusobne optužbe glavnih aktera i njihovih pomoćnika i savjetnika, u čemu i Mesić i Rončević tvrdoglavo ustraju, dok problem pomalo ne padne u zaborav, samo da bi opet isplivao na površinu kad bukne nova afera. Tako je tek nedavnom smjenom pomoćnice ministra Jelene Grčić Polić navodno okončan sukob koji traje od studenog, kad je Mesić doznao za Memorandum o suradnji s vojskom SAD-a. U međuvremenu, predsjednik je u nekoliko navrata dao naslutiti, a jednom je čak i izravno rekao, da će tražiti Rončevićevu ostavku.

Činilo se da je “rat” između MORH-a i Ureda predsjednika okončan ministrovom isprikom zbog izjave da je Mesićev zahtjev za istragom kamionske afere “tragikomični igrokaz predsjedničkog kandidata”. No, predsjednik je ponavljanjem zahtjeva iznova pokrenuo taj sukob, o čemu će obojica vjerojatno ovaj tjedan reći nešto više.

Upitni rokovi isporuke

Direktor Eurokamiona poslao je 27. siječnja dopis MORH-u, u kojem osim zakasnjele uplate predujma, kao problem navodi i kako se još nije pristupilo izradi projektne dokumentacije za 20 kamiona, zbog čega su upitni rokovi isporuke. Iz MORH-a su nam odgovorili da je predujam uplaćen sukladno ugovoru te da su eventualni problemi s rokovima vezani na ponudu nadogradnje kabina za kamione, a ne za osnovnu ponudu.