Vjesnik: 22. 02. 2005.

EU traži stopostotnu suradnju s Haaškim sudom

»Hrvatska je dobrodošla u EU, ali mora učiniti sve kako bi se do 16. ožujka moglo zaključiti da je suradnja s Haaškim sudom potpuna«, rekao je u Bruxellesu predsjedatelj Vijeća ministara Jean Asselborn/ Što Gotovina brže bude u Haagu, brže ćemo Hrvatsku moći smjestiti u EU, gdje joj je i mjesto, rekao je britanski ministar za Europu Dennis MacShane

ZAGREB - »Hrvatska je dobrodošla u EU, ali mora učiniti sve kako bi se do 16. ožujka moglo zaključiti da je suradnja s ICTY-em potpuna«, rekao je u ponedjeljak predsjedatelj Vijeća ministara EU, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, nakon što su ministri još jednom pozvali Hrvatsku da što prije locira i preda Haaškom sudu Antu Gotovinu..

»Preostalo nam je još nekoliko tjedana. Hrvatske vlasti moraju se angažirati i pokazati da postoji stopostotna suradnja s Haaškim sudom«, rekao je Asselborn, ranije, nakon dolaska na ministarski sastanaku Bruxellesu. Tom porukom još je jednom Hrvatskoj naglasio da pregovori o punopravnom članstvu neće početi dok se ne riješi posljednji problem suradnje s Haaškim sudom, slučaj odbjegloga generala Gotovine.

Zakazani početak pregovora, prema zaključcima summita EU-a, određen je za 17. ožujka, ali pod uvjetom ispunjenja pune suradnje s Haaškim sudom. Europska unija, potvrđeno je u Bruxellesu, Hrvatsku će pričekati da ispuni posljednji uvjet - do 16. ožujka - kad će još jednom zasjedati ministri vanjskih poslova EU-a. »Sada je ključni trenutak. Hrvatska vlada vrlo dobro zna da nakon izvješća glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte mora djelovati«, rekao je Asselborn.

Britanski ministar za Europu Dennis MacShane izjavio je da što prije general Ante Gotovina bude u Haagu, to će prije Hrvatska početi proces pristupa Uniji. »Britanija, kao što znate, predvodi one koji se zauzimaju da Hrvatska uđe u EU, ali i ona koja prva traži da Hrvatska u potpunosti ispunjava svoje obveze prema Haaškom sudu. Kao što sam rekao premijeru Ivi Sanaderu, što Gotovina brže bude u Haagu, brže ćemo Hrvatsku moći smjestiti u EU, gdje joj i mjesto«, rekao je MacShane hrvatskim novinarima.

Ministri vanjskih poslova EU-a okupili su se u ponedjeljak u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku na kojem su, između ostaloga, razgovarali o pregovaračkom okviru za Hrvatsku i njezinoj suradnji s Haaškim sudom.

»Puna i bezuvjetna suradnja zemalja zapadnog Balkana s ICTY-em ostaje bitan zahtjev za nastavak približavanja EU-u. Vijeće je pozvalo Hrvatsku da poduzme potrebne korake za punu suradnju s ICTY-em i ponovilo da zadnji preostali optuženik mora biti lociran i prebačen u Haag što je prije moguće«, kaže se zaključcima o zapadnom Balkanu, koje su ministri usvojili u ponedjeljak poslijepodne. Vijeće je također pozdravilo prijedlog pregovaračkog okvira za Hrvatsku i pozvalo »nadležna tijela da ispitaju taj prijedlog kako bi se postigla suglasnost o okviru s ciljem otvaranja pristupnih pregovora 17. ožujka 2005, bude li Hrvatska u potpunosti surađivala s ICTY-em – kao što je odlučilo Europsko vijeće 16. i 17. prosinca 2004.«. Zaključci su prihvaćeni bez rasprave.

Bruno Lopandić