Vjesnik: 22. 02. 2005.

Odlučnije o Gotovini

MARIJA PULIĆ

Da je vrag odnio šalu, barem što se tiče generala Gotovine, i da europske čelnike definitivno neće zadovoljiti samo njegova uvjeravanja »da hrvatske vlasti čine sve da riješe ovaj slučaj«, shvatio je i premijer Ivo Sanader. Vlada je, naime, napokon odlučila iskoristiti mogućnost koju joj daje Zakon o međunarodnim restriktivnim mjerama donesen još krajem prošle godine, i blokirati Gotovininu imovinu.

Iako je i zadnjem naivcu jasno da blokiranje imovine samog Gotovinu neće omesti u njegovu skrivanju i bijegu niti će ga gladnog istjerati pred policiju, jer očito ima zavidne »crne fondove« i tko zna kakve izvore, Vlada i na ovaj način želi Europi poručiti da doista poduzima sve što može ne bi li više riješila taj slučaj. Drugo je pitanje je li to mogla učiniti prije, odmah nakon donošenja Zakona. Državni vrh tada je očito procijenio da još nije pravi trenutak, pa je Zakon donesen za »nedajbože«. I to na mala vrata.

Od mnogo izravnijeg i jasnijeg zakona o blokiranju imovine optuženika za ratne zločine Vlada je, naime, odustala i on nikad nije došao u Sabor. Saboru je, umjesto toga, predložen zakon kompliciranog imena, u kojem se nigdje izrijekom ne navodi blokada imovine haaških osumnjičenika a kamoli Gotovine. Govori se o restriktivnim mjerama prema međunarodnim organizacijama i državama koje će Hrvatska provoditi zbog provedbe UN-ovih odluka, te ako se pridruži mjerama drugih međunarodnih organizacija. I upravo se u tom grmu krije zec. Hrvatska će se sada, jer vrdanja više nema, pridružiti odluci Vijeća EU-a o zamrzavanju imovine haaških bjegunaca. A da priču o Gotovini doista treba završiti, govori i najnovije otkriće generalove kriminalne prošlosti. Odjednom je, kao slučajno, javnosti plasirana informacija o zavidnoj generalovoj kriminalnoj karijeri u Francuskoj. Pljačka, iznuda i otmica, zbog kojih je Gotovina osuđen na devet i pol godina zatvora bacaju novo svjetlo na njegov lik i djelo. Pa bi valjda sada prosvijetljeni tim spoznajama njegovi štovatelji i sljedbenici trebali modificirati mišljenje o svom heroju i realnije gledati kada ga se, i ako, napokon privede haaškoj pravdi.