Slobodna Dalmacija: 22. 02. 2005.

NAKON ŠTO NADLEŽNE DRŽAVNE INSTITUCIJE PRIKUPE SVE PODATKE

VLADA ĆE USKORO BLOKIRATI IMOVINU ODBJEGLOGA GENERALA

ZAGREB - Nakon što za to nadležne državne institucije privedu kraju prikupljanje svih podataka o imovini odbjegloga generala Ante Gotovine, a značajni dio ih je, što nam je potvrdio i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, već pribavljen, Vlada će, po svemu sudeći uskoro, temeljem odredbi Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama koji je Sabor usvojio početkom prosinca prošle godine, donijeti odluku o blokadi Gotovinine imovine.

Skorašnjom Vladinom odlukom koja se, usput rečeno, "naslanja" na Uredbu Vijeća EU-a od 11. listopada 2004. godine o blokadi imovine svih haaških bjegunaca, odnosno, konkretnije, njome se posebno pozivaju zemlje koje nisu članice EU-a da zamrznu imovinu haaških bjegunaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine, bit će blokirana Gotovinina imovina kojom trenutačno raspolaže njegova obitelj, odnosno supruga mu Dunja Zloić-Gotovina. Riječ je o stanu u Zagrebu koji je s pripadajućom garažom svojedobno dobio od MORH-a, obiteljskoj kući u Pakoštanima koja je, usput rečeno, izgrađena na zemljištu koje mu je dodijelila općina, te zemljištu manje površine koje je Gotovina naslijedio od bake. I to je, po svemu sudeći, sve što se tiče Gotovinine imovine u Hrvatskoj.

S obzirom da je posve jasno da navedena imovina nije bila niti je izvor financiranja Gotovinina bijega i skrivanja, Vladina skorašnja odluka o njezinoj blokadi isključivo se može tumačiti kao rezultat političkog stava vladajuće nomenklature. Naime, blokada Gotovinine imovine, uz potonje izjave čelnika države o intenziviranju potrage za njim, bit će još jedan potez kojim vladajući žele pokazati, odnosno bolje reći uvjeriti zemlje-članice EU-a da čine sve što je u njihovoj moći da se slučaj Gotovina riješi do 17. ožujka, kad će 25 zemalja EU-a donijeti odluka o početku ili odgodi pregovora s Hrvatskom.

Što se pak tiče Gotovinine vojne mirovine koja, kako neslužbeno saznajemo, iznosi između 6000 i 7000 kuna, a s kojom, temeljem punomoći, raspolaže njegova supruga Dunja Zloić-Gotovina, ona neće biti obuhvaćena Vladinom odlukom o blokadi imovine. Naime, blokadom Gotovinine mirovine navodno bi bila ugrožena egzistencija njegove obitelji, a to bi bilo u suprotnosti s Uredbom Vijeća EU-a o blokadi imovine haaških bjegunaca.

Vuk ĐURIČIĆ