Vjesnik: 23. 02. 2005.

U Haagu podignuta optužnica protiv generala Rasima Delića

Ratni zapovjednik Armije BiH najviše je rangirani bošnjački dužnosnik kojega je dosad optužio Haaški tribunal / Njegov dragovoljni odlazak u Haag najavljen za ponedjeljak

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) – Međunarodni kazneni tribunal za ratne zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije (ICTY) optužio je umirovljenog generala i ratnog zapovjednika bošnjačke Armije Republike BiH Rasima Delića.

Kako je javila državna bosanskohercegovačka televizija, optužnica je predana premijeru Vlade Federacije BiH Ahmetu Hadžipašiću. Iz Hadžipašićeva kabineta tijekom večeri potvrđen je primitak ove optužnice.

Delića se tereti temeljem posebne zapovjedne odgovornosti za ratne zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima, uključujući zapovjednu odgovornost za zločine koje su počinili pripadnici postrojbe »El Mujahid«, sastavljene od dragovoljaca iz islamskih zemalja, nad Srbima u području Vozuće. Spomenuta vojna postrojba djelovala je u sastavu Trećega korpusa Armije RBiH., a za mudžahedinske zločine pred Haaškim tribunalom već odgovaraju visoki časnici Armije BiH Enver Hadžihasanović i Amir Kubura.

Najavljeno je da će se Rasim Delić, koji je obnašao dužnost savjetnika za vojna pitanja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, dragovoljno predati ICTY-ju, a u Haag bi trebao otputovati u ponedjeljak, gdje bi se već idućega tjedna mogao izjasniti o krivnji.

Delić je inače do sada najviše rangirani bošnjački vojni ili politički dužnosnik protiv kojeg je potvrđena optužnica pred Haaškim tribunalom.

Haaški je sud vodio istragu protiv bivšeg bošnjačkoga lidera Alije Izetbegovića, u svojstvu osumnjičenika, uz ostalo i za zločine koji se stavljaju Deliću na teret, no ta je istraga prekinuta nakon Izetbegovićeve smrti.

Inače, glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte, kako podsjeća Televizija BiH, najavila je optužnice protiv trojice visokih bivših bošnjačkih političkih i vojnih službenika.

Alenko Zornija