Novi list: 23. 02. 2005.

Riječki Jozef K.

Piše: Branko Mijić

Kalašnjikov svakako nije poželjno sredstvo komunikacije za rješavanje problema, baš kao što to nisu niti prijetnje dječjim očima, niti bilo kakva manifestacija nasilja.

Za jučerašnji čin Josipa Šarića, kao i nedavne grožnje Henrika Murka predsjedniku Županijskog suda i njegovoj obitelji, opravdanja ne može biti. No u pravu je odvjetnik Milan Samardžić kada ukazuje na sličnosti ta dva slučaja koji nisu slučajni već indikativni, ističući da se radi o »bitki pojedinca protiv sustava«. U taj se rat odlazi kada čovjek izgubi svako povjerenje u društveni, pravni i pravosudni sustav koji se njime poigrava tretirajući ga tek kao puki broj u urudžbenom zapisniku, akt u fascikli ili ladici, riječju, PREDMET. A on u grudima osjeća bilo koje udara sve jače i jače, kao i moždane koje se u glavi usijavaju sve više i više. I zna da nije krpa, jer otirač ne može eksplodirati.

Da Šarić nije »rođeni ubojica« svjedoči i sretan završetak riječke »talačke krize«: nije ubio a vrlo lako je to mogao učiniti. Je li on ogorčeni očajnik, obijesni nezadovoljnik ili tek »prolupali« bolesnik, možda će odgovoriti istražitelji, vještaci i liječnici. Jedino je sigurno da se ne radi o usamljenom unikatu, kao i da je pozadina svega znatno složenija od bezlične birokratske kovanice »imovinsko-pravni odnosi«. Stoga nitko pošten, dobronamjeran i iznad svega zreo ne može ishitreno tvrditi kako ničim nije uzrokovao »njegov problem« i njegovu reakciju. Jer, htjeli mi to ili ne, svi oni koji su mu tek lakonski odgovorili kako je morao znati što i pod kojim kondicijama kupuje, kao i svi oni koji čovjeku koji mora spavati na ulici jer ga je netko prevario za kuću koju je pošteno platio »savjetuju« vjeru u sudstvo i beskonačno dugo čekanje, ako već nisu zapalili barem su dobrano podmazali fitilj hodajuće bombe.

Nažalost, takvim se ljudima i njihovim sudbinama bavimo tek kada dođe do »incidenta« i publiciteta koji ih pretvara u medijske heroje dana. Doduše, tužne i mračne zvijezde naslovnih stranica i televizijskih »breaking news« emisija, kao da je počeo još jedan američki vojni pohod negdje na planetu, ali i to je bolje od posvemašnje ignorancije, indolencije i hladnoće kojima su do tada bili okruženi. Ti naši suvremeni Jozefi K., koji su tu negdje oko nas a mi ih ne primjećujemo, osjećaju se u svome svijetu izgubljenije od junaka »Procesa«. Njihovo udaranje i odbijanje od nemilosrdnih zidova birokracije i bešćutnih paragrafa na kraju rezultira upravo onom reakcijom zbog čijeg se izostanka buni mlađahni ili naivni čitatelj proročanske Kafkine knjige: »Pa, zaboga, zašto se taj čovjek ne pobuni protiv neljudskog okruženja koje ga sistematski ugnjetava i koje ga je dovelo u bezizlazan položaj?«

Josip Šarić i njemu slični, nažalost, nisu literarni likovi iako je njihova sudbina postala dramatičnom. A možda je tako malo ljudskosti nedostajalo da nikada ne vidimo njihovu fotografiju, ne saznamo njihovo ime i prezime, godinu rođenja...