Večernji list: 23. 02. 2005.

SABOR Danas se odlučuje o proračunskom novcu za političke stranke, od kojih će najviše dobiti HDZ i SDP

Po četvrt milijuna za još tri nezavisna zastupnika

Autor: DARKO ĐURETEK, MLADENKA ŠARIĆ

Razmjerno broju mjesta koja imaju u parlamentu, političke će stranke za svoj rad ove godine dobiti 46,6 milijuna kuna. Najviše HDZ 20.224.339,76 kuna za 66 zastupnika i SDP 10.562.266,42 za 34 zastupnika. Odluku o tome danas će na sjednici donijeti Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, i to temeljem Zakona o političkim strankama. I dok se u vezi s tim novcem nitko neće previše uzbuđivati, jer sve je po zakonu, puno će se prašine ponovno zasigurno dići zbog nezavisnih zastupnika koji godišnje dobivaju više od 250 tisuća kuna, a kojih ima sve više.

Letica i Zagorci

Naime, nakon što je prekinuo svoje odnose sa Zagorskom demokratskom strankom, Slaven Letica bi, prema pripremljenoj odluci, trebao već za prvo tromjesečje dobiti 20.837 kuna, a za cijelu ovu godinu 133.361,92 kune, odnosno ono što je po koalicijskom sporazumu HSP-Letica-ZDS pripadalo Zagorcima. ZDS će dobiti 16.670,24 kune, odnosno ono što se toj stranci priznaje do 10. veljače 2005. godine, i to za jednog zastupnika kojega su u parlamentu imali zahvaljujući već spomenutoj koaliciji. 10. veljače Letica je, naime, Zagorcima poslao pismo u kojem ih obavještava da prekida s njima sve veze. Letica posebno zamjera što je ZDS na predsjedničkim izborima podržao Đurđu Adlešić, te što je predsjednik Zagorske stranke Stanko Belina "vodio otvorenu javnu kampanju protiv mene kao predsjedničkog kandidata". Iz toga ispada i da ZDF prestaje biti parlamentarnom strankom. No, oni se s time ne mire, o čemu svjedoči pismo koje su Letici poslali 15. veljače i u kojem obavještavaju Leticu da ne on ne može "prekidati sve veze s jednim koalicijskim partnerom dok vrijede potpisani sporazumi o koaliciji". Ovih dana Letica će, nakon razgovora s Antom Đapićem, izaći i iz Kluba HSP-a, ali novac će, kako se čuje, ostati pravašima.

Zasebni računi

U nezavisne zastupnike prešao je bivši Librin član Željko Pavlic koji djeluje u klubu IDS-a, a koji je 17. veljače poslao pismo Odboru za Ustav u kojemu priopćava da se ne misli koristiti novcem kao nezavisni zastupnik. A za ovu je godinu trebao dobiti 266.733,87 kuna. Tek mrvicu manje 266.733,60 kuna dobit će saborski zastupnik i bivši predsjednik LS-a Ivo Banac, koji je također prešao u nezavisne. Zastupnici nacionalnih manjina i nezavisni zastupnici dužni su otvoriti zasebne račune samo zbog raspoređivanja novca koji dobivaju i raspolaganja njime za obnašanje zastupničke dužnosti. Odbor će vjerojatno donijeti i odluku o naknadi vanjskim članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, i to oko 1900 kuna mjesečno.

266.738 kuna

Bivši Librin član Željko Pavlic, koji djeluje u Klubu IDS-a, prešao je u nezavisne zastupnike. On bi za ovu godinu trebao dobiti 266.733,87 kuna, ali je poslao pismo Odboru za Ustav u kojem navodi da se ne misli koristiti novcem kao nezavisni zastupnik.

Ivi Bancu 266.733 kuna

Saborski zastupnik i bivši predsjednik Liberalne stranke Ivo Banac također je prešao u nezavisne zastupnike. On bi trebao dobiti samo mrvicu manje od Željka Pavlica, koji se novca odriče, odnosno 266.733,60 kuna. Zastupnici nacionalnih manjina i nezavisni zastupnici moraju otvoriti zasebne račaune.