Slobodna Dalmacija: 23. 02. 2005.

TVRTKA VOICECOM ZATRAŽILA TELEFONSKU KONCESIJU

Impulsi u našoj fiksnoj mreži još neće pojeftiniti

ZAGREB - Valja očekivati da će cijene javne govorne usluge biti niže, a koliko i u kojoj mjeri, znat ćemo tek kad bude objavljena standardna ponuda za međusobno povezivanje - interkonekcija. Što se tiče cijene telefonskih razgovora s inozemstvom, Iskoninternet je u studenom 2004. predstavio usluge Internet telefonije (VOIP) koja omogućava i do 50 posto jeftinije pozive u inozemstvo, stav je tvrtke Iskoninternet u vezi s cijenama njihovih usluga u fiksnoj telefoniji.

Nakon Iskoninterneta, u utorak je i tvrtka Voicecom, registrirana u Zagrebu, ali s osnivačem iz Švicarske, podnijela zahtjev za pružanje javne govorne usluge u nepokretnoj mreži. Isto je najavila i zagrebačka tvrtka Nexcom.

— Već četiri godine pružamo usluge povoljnih međunarodnih razgovora putem VOIP tehnologije koja omogućuje uštedu i do 50 posto. Predviđamo najkasnije do lipnja 2005., nakon definiranja uvjeta međusobnog povezivanja, pokretanje i distribuciju kompletnih usluga. To će biti prije svega integracija komunikacijskih rješenja u konkretan paket usluga namijenjen svim razinama korisnika, stoji u priopćenju što ga je potpisao Igor Risek, direktor Nexcoma.

Tvrtka će veliku pažnju pridavati razvijanju postojećih post-paid i prepaid usluga s naglaskom na prepaid kartice.

— U početku ćemo se oslanjati na postojeću infrastrukturu, no istodobno i raditi na izgradnji i razvoju svojih kapaciteta. Osnovni je zadatak zadovoljstvo korisnika pa namjeravamo uspostaviti usku suradnji s ostalim davateljima usluga poput kabelskih operatora i drugih radi potpunog otvaranja tržišta novim uslugama. Planiramo ponuditi tarifne sustave prilagođene pojedinim grupacijama, a sukladno zakonskoj regulativi. Osnova će svakako biti sekundarno tarifiranje. Investicija i ulazak na tržište ovisit će o uvjetima standardne ponude T-HT-a, no možemo ustvrditi kako je realno oko pet posto tržišta u prve dvije godine nakon dobivanja dozvole, tvrdi se u priopćenju.

Podsjetimo, Vijeće Agencije za telekomunikacije bi idući tjedan trebalo prihvatiti T-HT-ovu ponudu o cijenama interkonekcije koja ne bi omogućila niže cijene u fiksnoj telefoniji u domaćoj mreži. No, Vijeće će već nakon tri mjeseca zatražiti od T-HT-a novu ponudu interkonekcije i tada bi cijene međusobnog povezivanja trebale biti snižene na europsku razinu. To bi značilo smanjenje cijena fiksne telefonije u nacionalnoj mreži, kako najavljuju alternativni operateri, do 30 posto. Tvrtke Portus i Optima telekom su najavile kako će vjerojatno odmah u startu imati manje cijene telefoniranja prema mobilnim mrežama i prema inozemstvu od sadašnjih cijena T-HT-a. One bi trebale početi raditi nekoliko tjedana nakon objavljivanja cijene interkonekcije.

Frenki LAUŠIĆ