Vjesnik: 23. 02. 2005.

Turek: Prisluškivanje haaških istražitelja bilo je opravdano

Svatko se može legitimirati kako hoće, ali haaški su istražitelji za nas bili strani obavještajci, rekao je Franjo Turek

ZAGREB - Peteročlani tim Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji zajedno s Vijećem za građanski nadzor sigurnosnih službi istražuje je li bilo protuzakonitosti u radu Protuobavještajne agencije, koja je od sredine 2003. do ožujka prošle godine nadzirala skupinu hrvatskih novinara, ispitao je u utorak u Saboru Franju Tureka koji je u to vrijeme bio na čelu POA-e. Nakon višesatnog ispitivanja, Turek je izjavio da su POA i on sve radili po zakonu, a na pitanje je li bilo opravdano prisluškivanje haaških istražitelja u Hrvatskoj i novinara, odgovorio je: »Da, bilo je opravdano. Ne bismo dobili odobrenje nadležnih institucija da nije bilo opravdano. Da biste nekoga prisluškivali, za to trebate odobrenje Vrhovnog suda. U tim slučajevima Sud je odobrio naše zahtjeve, što znači da ništa nismo radili protuzakonito«.

Na pitanje zašto je POA prisluškivala haaške istražitelje ako su oni legalno u Hrvatskoj, Turek je ponovio da se i u tom slučaju postupalo po zakonu te po smjernicama o radu sigurnosnih službi koje je donijela Račanova, a potvrdila Sanaderova vlada.

»Svatko se može legitimirati kako hoće, ali haaški su istražitelji za nas strani obavještajci«, naglasio je Turek. Rekao je da je proteklih mjeseci o njemu i njegovu radu u javnost izneseno niz kleveta, za što će podnijeti privatne tužbe, a jednu je, protiv bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića, već podnio.

Neslužbeno doznajemo da je Turek pred saborskim istražiteljima ponovio svoje prijašnje tvrdnje prema kojima POA nije izravno pratila i prisluškivala pojedine novinare Vjesnika, Večernjeg lista, Novog lista, Globusa i Feral Tribunea, premda ih je, prema onome što je nedavno objavljeno u jednom tjedniku, kao prvi čovjek POA-e spominjao predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću i premijeru Ivi Sanaderu na glasovitoj prezentaciji iz ožujka prošle godine.

Na toj je prezentaciji, podsjetimo, bilo riječi o britanskim špijunima u našoj zemlji koji su, navodno preko pojedinih domaćih novinara, širili informacije o tome da se general Ante Gotovina nalazi u Hrvatskoj.

Kako nam je rekao jedan od saborskih istražitelja, u srijedu će saslušati novinara Globusa Gordana Malića, jednog od šestero novinara koji su poslali predstavku Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost tvrdeći da ih je POA prisluškivala i pratila. Malić će zasebno biti saslušan, kaže Vjesnikov izvor, zato što je peteročlani tim, koji je u dva navrata proteklih dana bio u POA-i, našao »neke dokaze« o tome da su ga POA-ini agenti nadzirali, dok »za ostale novinare zasad nismo pronašli ništa što bi moglo potvrditi sumnju da su bili "obrađivani", a nema nikakva traga ni da su bili "kolateralne žrtve" u praćenju britanskih špijuna«. Saznajemo da će tim saborskih istražitelja, čiji bi posao treba biti završen za desetak dana, ubrzo saslušati i bivšeg ravnatelja policije Ostojića, potom Turekova nasljednika na čelu POA-e Joška Podbevšeka koji je krajem prošle godine smijenjen s te dužnosti, a na razgovor će biti pozvani i drugi novinari koje je Turek spominjao na prezentaciji.

Ivka Bačić