Vjesnik: 23. 02. 2005.

Borovo je uzelo naše nekretnine a ne da nam otpremnine

Dvjestotinjak radnika traži otpremnine koje čekaju od 2000. godine, kada je njih 664 u donjem Miholjcu dobilo otkaz/ U pismu premijeru Sanaderu i Vladi traže rješavanje problema ili će se obratiti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu

DONJI MIHOLJAC - »Naš rat za tvornicu nije gotov!«, poručilo je u utorak u donjem Miholjcu dvjestotinjak bivših radnika Borovo obuće d. o. o., tvrtke koja je djelovala u okviru koncerna vukovarskog Borova d. d., na mirnom prosvjedu koji su organizirali pred ulazom u već pet godina zatvoreni pogon ove nekad uspješne tvornice tražeći otpremnine.

U otvorenom pismo, koje su s prosvjeda uputili Vladi i premijeru Ivi Sanaderu, ogorčeni radnici zatražili su hitno rješenje njihova problema. U donjomiholjačkom pogonu Borova radilo je 664 radnika. Mnogi od njih proveli su u toj tvrtki cijeli radni vijek, i to od njezina osnivanja 1976. do zatvaranja 2000. godine, kada su dobili otkaze bez ijedne kune otpremnine. Od tada do danas tek njih desetak uspjelo se zaposliti na novim radnim mjestima, dok su svi ostali još uvijek bez posla.

Prema riječima Ljubice Ivanišić, predstavnice Stožera bivših zaposlenika Borovo obuće, oni traže da im se ispuni samo ono što je Borovo d. d. već ispunilo prema 1760 borovskih radnika u Vukovaru, a to je otpremnina od 1500 kuna po godini radnog staža.

Podsjetimo, radnicima vukovarskog Borova priznat je radni staž iako su u vrijeme progonstva bili radno neangažirani, te su im isplaćene otpremnine u iznosu od 1500 kuna po godini staža. S druge strane, donjomiholjačkim radnicima koji su radili sve vrijeme rata i proizvodili za Hrvatsku vojsku uručeni su otkazi, no bez otpremnina.

Ljubica Ivanišić kazala je da im predstavnici Uprave Borova d. d. iz Vukovara odbijaju isplatiti otpremnine pravdajući se time da se Borovo obuća odvojila od kombinata Borovo još 1991. godine.

»Sve je njihovo, samo mi radnici nismo, da nam ne bi morali isplatiti otpremnine«, zaključila je Ivanišić dodavši kako je ovaj mirni prosvjed tek upozorenje, a ako premijer Sanader i Vlada ne pokažu interes, svoja će prava tražiti i na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Maja Sajler