Vjesnik: 24. 02. 2005.

HDZ-u najviše - 20,2 milijuna kuna, SDP-u 10,6 milijuna kuna

I dalje za neke sporno dodjeljivanje i neovisnim zastupnicima po 250 tisuća kuna/ Lesar: Neovisnim se ne može »kititi« zastupnik koji je u Sabor došao s liste neke stranke i naknadno se sa strankom razišao/ Bebić: Plaćanje neovisnih treba regulirati, ali dok se ne izmijeni Zakon o pravima zastupnika i oni moraju komunicirati sa svojim biračima za što im treba novac

ZAGREB – Uz protivljenje Dragutina Lesara (HNS) i Šemse Tankovića (SDAH), Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donio je u srijedu odluku o raspoređivanju 46, 6 milijuna kuna, koliko će ove godine iz državnog proračuna za svoj rad dobiti parlamentarne stranke razmjerno broju zastupnika, potom zastupnici nacionalnih manjina tečetvorica neovisnih zastupnika.

Upravo je dodjeljivanje i neovisnima po 250 tisuća kuna godišnje izazvalo lani buru u javnosti, ali i nezadovoljstvo oporbe koja je tvrdila da vladajući HDZ na taj način »kupuje glasove neovisnih«, i to protuzakonito, jer im novac daje po Zakonu o političkim strankama. Spor oko toga došao je i pred Ustavni sud, koji je prije mjesec dana ocijenio da nema ustavnopravne zapreke da i neovisni za svoj rad dobivaju po 250 tisuća kuna kao i stranački zastupnici.

I u srijedu je Lesar ponovio stanovište da, i pored mišljenja Ustavnog suda, neovisni zastupnici ne mogu novčanu naknadu za rad crpsti iz Zakona o strankama, tvrdeći i da se neovisnim može »kititi« samo zastupnik koji se kandidirao na neovisnoj listi, a ne i onaj koji je u Sabor došao s liste neke stranke i naknadno se sa strankom razišao. Replicirao mu je Luka Bebić (HDZ), podsjetivši na to da mandat zastupnika nije imperativan, što znači da zastupnici mogu bez sankcija prelaziti iz jedne u drugu stranku ili u neovisne. Složio se s Lesarom da »plaćanje« neovisnih treba regulirati Zakonom o pravima zastupnika, ali dok se taj zakon ne izmijeni, i oni moraju komunicirati sa svojim biračima, za što im treba novac, napomenuo je Bebić, naglasivši da i neovisni podliježu striktnom nadzoru načina trošenja novca kao i političke stranke.

Vladajući HDZ, koji ima 52 zastupnika i 14 zastupnica - a svakoj se stranci po »glavi« zastupnice iznos od 250 tisuća kuna godišnje uvećava za 10 posto - ove će godine iz državne blagajne dobiti 20,22 milijuna kuna, slijedi SDP (34 zastupnika, od toga 12 žena) s 10, 56 milijuna kuna, potom s 3,69 milijuna HNS, koji je ujedinjenjem s Librom narastao na 12 zastupnika, među kojima su samo dvije žene. HSS s osam zastupnika i jednom zastupnicom primit će 2,73 milijuna, dok će pravašima, sa šest zastupnika i jednom zastupnicom, pripasti 2,28 milijuna kuna...

Dok je lani samo Ivo Lončar, izabran u studenome 2003. na listi HDSS-a, imao status neovisnog zastupnika, ove je godine »klub« neovisnih narastao na četiri, nakon što je Ivo Banac istupio iz LS-a, a Željko Pavlic iz Libre nezadovoljan njezinim ujedinjenjem s narodnjacima, dok je Slaven Letica napustio Klub HSP-a. Vrijedi napomenuti da je Pavlic, za razliku od Banca i Letice, najavio da neće kao neovisni uzimati državni novac dok ne osnuje novu liberalnu stranku, obrazloživši svoju odluku time što se, dok je bio u Libri, protivio dodjeljivanju novca i neovisnima.

Ivka Bačić