Novi list: 24. 02. 2005.

PROMJENE NA PANTOVČAKU – U NOVI MANDAT S NOVIM SAVJETNICIMA

Umjesto Agotića, Saša Perković

ZAGREB – Početkom ožujka Ured predsjednika bit će ekipiran novim ljudima, a predsjednika Stjepana Mesića o nekim od najvažnijih pitanja savjetovat će četiri nova savjetnika. Na mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost dolazi Saša Perković, sin poznatog obavještajca Josipa Perkovića, koji je bio zadnji šef Udbe u Hrvatskoj i jedan od osnivača hrvatskih tajnih službi nakon '90. Saša Perković bio je pak šef operative nekadašnjeg HIS-a, danas Obavještajne agencije, koji će na savjetničkom mjestu zamijeniti generala zbora u mirovini Imru Agotića.

Agotić će se, kako doznajemo, povući u mirovinu, kao i Petar Stipetić na čiju dužnost savjetnika za obranu i vojna pitanja dolazi Vlatko Cvrtila, profesor s Fakulteta političkih znanosti i bivši predsjednik Vijeća za civilni nadzor tajnih službi.

Mjesto Ivice Maštruka, predsjednikova savjetnika za vanjsku politiku, preuzima Tomislav Jakić, koji se tako vraća na Pantovčak nakon godinu i pol odsustva. Osim novih savjetnika i tajnika, Ured predsjednika dobiva i tzv. konzultante, osobe koje neće biti na plaći, ali će sudjelovati na kolegijima i također imati savjetodavnu ulogu. Kao što je već ranije najavljivano u medijima, najzvučnije ime među konzultantima je Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ, koji će biti zadužen za međunarodne odnose.

I. F.