Vjesnik: 24. 02. 2005.

Novi sukob Mesića i Rončevića zbog kadeta

Mesić predlaže promjenu zakona kojim bi se kadetima priznao čin od dana završetka stranih vojnih škola/ Rončević uzvraća prijedlogom da im Mesić posebnom odlukom dodjeli činove/ Vrhovni zapovjednik to smatra protuzakonitom odlukom i pristaje samo za izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama/ Sastanak Mesića, Sanadera, Lucića i Rončevića kad se stiša bura zbog pregovora s EU-om

ZAGREB – U odnosima predsjednika Stjepana Mesića i ministra obrane Berislava Rončevića, nakon nabave vojnih kamiona za pet milijuna eura, ispriječio se još jedan nemali problem. Posljednji diplomci West Pointa iskoristili su 9. veljače počektom mjeseca nazočnost vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga na Vojnom učilištu na Črnomercu da se požale kako su u Hrvatskoj vojsci obespravljeni, nižerazredni kadar. Iako su završili prestižne vojne škole u inozemstvu, u HV-u su gurnuti na margine vojnog sustava. Stoga prijete odlaskom iz HV-a ako ih se ne prestane obezvrjeđivati i nazivati američkim špijunima koji »glume super vojnike«.

Sve je to Predsjednik Mesić čuo 9. veljače na Vojnom učilištu i je isti dan, doznajemo, Vladi poslao inicijativu za izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama. Predložio je da se zakonskim izmjenama ili dopunom omogući priznavanje činova svima koji su završili vojne škole u inozemstvu, i to od dana završetka škole. Međutim, ubrzo je kao odgovor MORH-a na stigla inicijativa ministra Rončevića da im on kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga posebnom odlukom dodijeli činove. Predsjednik Mesić, kako doznajemo, na takav prijedlog neće pristati, s objašnjenjem da bi takva odluka bila protuzakonita. Nikad nije, tvrdi, donosio protuzakonite odluke pa neće ni sada, a ustrajat će u iniciranju promjene zakona kako bi se kadetima školovanim izvan Hrvatske osigurao odgovarajući tretman u HV-u.

Na vojne su akademije poslani odlukom ministra obrane, financirani su državnim novcem, pa šef države smatra da je njihov status sada »državni problem« koji Vlada mora riješiti. Stoga se na Pantovčaku čude da se ministar Rončević očitovao takvom inicijativom i da uopće očekuje da će predsjednik Mesić na to pristati.

Očito je i iz ovoga da se komunikacija Mesić - Rončević nastavlja na nepomirljivim stavovima. Predsjednik još očekuje da mu se rasvijetli nabava vojnih kamiona i dokaže tko je odgovoran u toj, po njemu vrlo sumnjivoj transakciji. Dosad mu ministar na to nije odgovorio, a nada se da će do sastanka na kojem će se naći premijer i ministar s jedne, te on i general Lucić s druge strane, rasvijetliti tko je koga o čemu krivo informirao i tko je radio mimo Zakona.

Mesić ne krije da je general Lucić amnestiran od odgovornosti i da je svoj posao - preustroj vojske - zadovoljavajuće i na vrijeme obavio. S druge pak strane, smatra Predsjednik, ministar Rončević nije preustrojio MORH, koji s pet tisuća zaposlenih nije bio u stanju administrativno riješiti ni problem kadeta. Umjesto toga, Mesića se kao vrhovnog zapovjednika sada »prisiljava da potpiše protuzakonitu odluku«, a odgovorni u MORH-u o kadetima nisu vodili računa, iako su znali kamo ih šalju, kakva su ranga strane vojne akademije i koji čin i rang bi ih u HV-u po povratku trebao čekati.

Sastanak Mesića i Lucića, te Sanadera i Rončevića, dogovorit će se već ove srijede, na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, a bit će organiziran čim se stiša bura u vezi s generalom Gotovinom i početkom pregovora s EU-om.

Miroslava Rožanković