Slobodna Dalmacija: 24. 02. 2005.

DOZNAJEMO DRŽAVNI VRH NASTOJI UVJERITI EUROPSKU UNIJU U POTPUNU SURADNJU S HAAGOM

MREŽA RAJIĆEVIH POMAGAČA KLJUČ ZA SLUČAJ GOTOVINA

Upravo o razbijanju mreže Rajićevih pomagača ovih dana uvelike raspravlja državni vrh, jer se smatra kako će napori u tom smjeru Haagu i čelnicima Europske unije pokazati da Hrvatska u potpunosti surađuje s Tribunalom

ZAGREB - Od sudionika sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost može se doznati kako Ljubo Ćesić Rojs nikada nije spomenut kao osoba protiv koje bi se podigla kaznena prijava zbog skrivanja Ivice Rajića, a u sklopu pojačanih napora za lociranjem i uhićenjem generala Ante Gotovine. Rojs je ipak ovoga tjedna jedini izdvojen kao osoba koja je skrivala Rajića i izdvojen je iz obavještajne mreže za koju Haaški sud sumnja da trenutačno skriva i Gotovinu.

Upravo o razbijanju mreže Rajićevih pomagača ovih dana uvelike raspravlja državni vrh, jer se smatra kako će napori u tom smjeru Haagu i čelnicima Europske unije pokazati da Hrvatska u potpunosti surađuje s Tribunalom. Državni vrh igra na kartu vjerodostojnosti, jer se želi razbiti predodžba Haaga da ako se ništa ne poduzima protiv Rajićevih pomagača, tada se sigurno neće ništa učiniti ni protiv Gotovininih jataka.

Kako se neslužbeno može doznati, predsjednik Stjepan Mesić nezadovoljan je djelotvornošću službi u razbijanju mreže koja je skrivala Ivicu Rajića i ahmićku skupinu. Odgovornima je prigovorio što nisu procesuirani oni koji su Rajića opskrbili lažnim identitetom, osobnom iskaznicom i domovnicom, oni koji su mu kupili kuću i stan te njega i suprugu vodili kao zaposlenike Ministarstva obrane RH.

Osim toga, vjeruje kako naporima Hrvatske da ispuni haaške zahtjeve šteti i transkript tajnog Mesićeva haaškog svjedočenja koji se tijekom predsjedničke kampanje dijelio na porti HDZ-a. Ratko Maček, glasnogovornik HDZ-a i Vlade, tada je rekao da je transkript "interesantno štivo" i odbijao reći otkud se on našao na stranačkoj porti. Takva podvojenost politike HDZ-a, prema Mesićevu mišljenju, potiče nepovjerenje Haaga u iskrenost hrvatske suradnje.

Predsjednik Mesić pisao je ovih dana francuskom kolegi Jacquesu Chiracu, ali navodno nije od njega tražio pomoć pri lociranju Gotovine, nego samo podršku u otpočinjanju pregovora Hrvatske i Europske unije.

Iako je bio optimist da će Hrvatska do 17. ožujka locirati Gotovinu, kako vrijeme prolazi sve više naglašava kako je bitna vjerodostojnost, odnosno dokazi da Hrvatska čini sve da locira Gotovinu.

I dalje vjeruje kako postoji samo teoretska mogućnost da je on u Hrvatskoj, dok se obavještajne službe nalaze u punom pogonu kako bi demonstrirale iskrenu želju hrvatske vlasti da ispuni i posljednji uvjet za otpočinjanje pregovora s EU-om. Državni vrh smatra kako su najvažniji dokazi pred čelnicima EU-a i Haaškim sudom upravo mjere koje Hrvatska poduzima kako bi dokazala da Gotovina nije u Hrvatskoj.

Tomislav KLAUŠKI