Vjesnik: 25. 02. 2005.

General Delić i ostali odgovarat će umjesto Izetbegovića

Prema optužnici, Delić je odgovoran za zločine koje su nad zarobljenim Hrvatima i Srbima tijekom rata u BiH počinili mudžahedini iz sastava Armije BiH

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Međunarodni kazneni tribunal za ratne zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije (ICTY) u četvrtak je objavio detalje optužnice protiv bivšeg zapovjednika glavnoga stožera Armije BiH Rasima Delića, koju je 16. veljače potvrdio sudac Carmel Agius.

Prema optužnici, Delić je odgovoran za ubojstva, okrutno postupanje i silovanje kao kršenje ratnog prava i običaja koje su nad zarobljenim Hrvatima i Srbima tijekom rata u BiH počinili mudžahedini iz sastava Armije BiH. Delić je, kako se tvrdi, odgovoran temeljem tzv. zapovjedne odgovornosti, budući da je, premda obaviješten o zločinima, propustio kazniti njihove počinitelje iz postrojbe »El Moujahid« koja je djelovala unutar Trećeg korpusa Armije BiH. Riječ je o dragovoljcima iz islamskih zemalja, koji su se tijekom rata došli boriti na strani Bošnjaka-muslimana.

Rasim Delić, kao zapovjednik Glavnoga stožera Armije BiH, je individualno kazneno odgovoran za zločine navedene u optužnici, budući da je znao ili imao razloga znati da će ti zločini biti počinjeni od njegovih podčinjenih, a propustio je poduzeti nužne i razumne mjere da ih spriječi ili kazni počinitelje.

Optužnica je Deliću uručena u utorak, a on je rekao da će se dragovoljno predati. U Den Haag trebao bi otputovati u ponedjeljak 28. veljače i zasigurno očekuje da će vlada Federacije BiH ponuditi jamstva za njegovo puštanje na obranu sa slobode. Njegovo izjašnjenje o krivnji očekuje se idućega tjedna, i gotovo je izvjesno da će se Delić negativno izjasniti o krivnji.

Istodobno, državna bosanskohercegovačke televizija (BHT1) objavila je kako je Haški tribunal optužio još tri osobe bošnjačke nacionalnosti za ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH. U vijesti koju je BHT1 emitirala u srijedu tvrdi se da je ICTY optužio i bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH generala Sakiba Mahmuljina te Edhema Godinjaka koji je u ratnom razdoblju bio zapovjednik policije u mjestu Tarčin kod Sarajeva. Navodno bi optužnice protiv ove trojice u Sarajevo trebale stići do kraja tjedna. Inače, za zločine koje su nad bosanskim Hrvatima i Srbima počinili mudžahedini, pred Haškim tribunalom odgovaraju također visoki časnici Armije BiH Enver Hadžihasanović i Amir Kubura. Ranije, za zločine nad Hrvatima na području Hercegovine, optužen je Delićev prethodnik na mjestu prvog čovjeka Armije BiH, također umirovljeni general Sefer Halilović.

Nakon objavljivanja optužnice protiv umirovljenog generala Delića, koji je obnašao dužnost savjetnika za vojna pitanja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, uslijedile su, naravno, brojne reakcije.

Sam Tihić, rekao je da vjeruje kako će Delić dokazati da nije kriv i da je Haški tribunal pravo mjesto za to. No, Tihić je dodao kako misli da je u konkretnom slučaju ICTY podlegao pritisku izjednačavanja odgovornosti onih koji su branili BiH, s onima koji su činili masovne zločine i koji su sudjelovali u agresiji.

Slične su i druge reakcije bošnjačkih političara i organizacija. U reakcijama sa srpske strane, naravno, ne skriva se zadovoljstvo.

Posebno je, naravno, zanimljivo da optužnica protiv Delića i gotovo izvjesne optužnice protiv drugih pripadnika tadašnjeg bošnjačkog vrha, zapravo dobrim dijelom proistječu iz istrage što ju je Tužiteljstvo ICTY-ja vodilo protiv bivšeg predsjednika Predsjedništva tadašnje Republike BiH Alije Izetbegovića. Naime, istraga protiv Izetbegovića obustavljena je nakon njegove smrti, ali ne i protiv njegovih najbližih suradnika. Ejup Ganić je, uostalom, figurirao kao Izetbegovićev neformalni zamjenik u Predsjedništvu BiH, a Delić mu je više puta iskazao nepodijeljenu lojalnost.

No, posebno je zanimljiva najava da će biti optužen i Edhem Godinjak, najvjerojatnije zbog zločina počinjenih u logoru »Silos« u Tarčinu, u kojem su bili zatočeni srpski civili i ratni zarobljenici.

Uz Godinjakovu eventualnu osobnu odgovornost, naime, zanimljivo je da je tijekom haškog suđenja Slobodanu Miloševiću ovaj u svojoj obrani predoči, dokument s jedne sjednice Predsjedništva BiH tijekom koje je Izetbegović izravno odobrio zatočenje srpskih civila u »Silosu«.

Alenko Zornija