Vjesnik: 25. 02. 2005.

Kaznena prijava protiv Picule

Zagoršćak tereti Piculu i pet tadašnjih službenika MVP-a da su nesavjesnim radom omogućili i prikrili krađu oko 10.000 eura/ Prijavljeni su i Tatjana Kralj Draganić, tada tajnica MVP-a, Ivan Del Vechio, veleposlanik u Izraelu, Sanja Bujas Juraga, konzulica u SAD-u, Petar Uzorinac generalni konzul u Njemačkoj, i tajnica MVP-a Mirjam Katulić

ZAGREB - Savjetnik ministrice vanjskih poslova Davorin Zagorščak podnio je Uskoku kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra Tonina Picule i još pet službenika tog ministarstva zbog navodne pljačke počinjene 2002. godine u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu.

Osim Picule, Zagorščak tereti Tatjanu Kralj Draganić, tadašnju tajnicu Ministarstva, Ivana Del Vechija, tada pomoćnika ministra za sigurnost, a danas hrvatskog veleposlanika u Izraelu, Sanju Bujas Juraga, sadašnju konzulicu u SAD-u, Petra Uzorinca, tada načelnika Odjela za konzularne poslove, a danas generalnoga konzula u Njemačkoj, i Mirjam Katulić, tajnicu Ministarstva.

Prema navodima iz prijave, svi oni odgovorni su što su nesavjesnim radom omogućili, a potom i prikrili tešku krađu. Riječ je o krađi većoj od 10.000 eura, koju je navodno počinio državljanin tadašnje SR Jugoslavije Dragan Barukčić, tada ugovorni djelatnik Veleposlanstva zaposlen na zahtjevima za primitak u državljanstvo.

Zagoršćak je u prijavi naveo kako odgovornost imenovanih proizlazi i iz činjenice da nisu reagirali na nalaze Odsjeka za unutarnji nadzor službe vanjskih poslova u kojem se navodi da se naplata konzularnih taksi provodi bez odgovarajućeg nadzora te da bi »iz sigurnosnih razloga domicilno osoblje trebalo zamijeniti profesionalnim osobljem s hrvatskim državljanstvom«.

Ovo inače nije prvi skandal u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu. Prije dvije godine je na Županijskom sudu u Zagrebu prvi hrvatski veleposlanik u Beogradu Zvonimir Marković osuđen nepravomoćno na tri godine zatvora. Sud je Markovića proglasio krivim da je 1997. godine na svoj privatni račun kod Privredne banke Zagreb primio donaciju od 670.000 kuna, koju je poduzeće Jadroplov iz Splita službeno namijenilo obnovi zgrade Veleposlanstva.

Dragan Grdić