Slobodna Dalmacija: 26. 02. 2005.

POMOĆNIK MINISTRICE PRAVOSUĐA JAKŠA MULJAČIĆ DEMANTIRAO SPEKULACIJE:

Nismo primili nove optužnice iz Haaga

ZAGREB - Nikakvih novih optužnica iz Haaga nema. Nijedna nije stigla u Vladu niti je podignuta protiv visoko pozicioniranih policijskih dužnosnika iz vremena Domovinskog rata. Naime, Vladin Ured za suradnju s Haaškim sudom o novim optužnicama — o kojima se spekulira u javnosti — nema informacija, kazao je pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić. Te spekulacije su potpuno neutemeljene, kao i one da bi Haag mogao prije 17. ožujka tim optužnicama testirati Hrvatsku, naglašava Muljačić.

No, kako neslužbeno doznajemo, moglo bi se lako dogoditi da se istražni spis o Tomislavu Merčepu iz Haaga proslijedi glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Naime, nije tajna da je Merčep bio predmetom istrage haaškog tužiteljstva, ali istražni spis koji bi se proslijedio Državnom odvjetništvu na daljnju obradu ne bi značio da je Tomislav Merčep optuženik. Tek u slučaju kada bi naše državno odvjetništvo utvrdilo, nakon istrage, da je potrebno podignuti optužnicu, to bi se dogodilo, ali pred hrvatskim sudovima, doznajemo iz izvora bliskih Vladi.

Bivši zamjenik zapovjednika Specijalne policije Željko Sačić, koji je u prosincu prošle godine razgovarao s haaškim istražiteljima u svojstvu osumnjičenika, ističe da je dobio uvjeravanja od prijatelja u zemlji i inozemstvu da se ta eventualna nova optužnica o kojoj se spekulira ne odnosi na njega.

— Otklonio sam sumnje na sebe i kao svjedok i kao osumnjičenik. Naime, niti sam zapovjedio, niti počinio, a još manje propustio kazniti neke stvari, ističe Sačić. Osjećam se nevinim i dobio sam uvjeravanja da nisam novi optuženik. Čuo sam neka imena kojima se spekulira, ali ne želim o njima govoriti jer bi to bilo nekorektno. Nitko sa mnom nije kontaktirao iz Vlade ili Ureda za suradnju s Haaškim sudom, istaknuo je Sačić.

Što se tiče zahtjeva haaških istražitelja od 17. siječnja ove godine da promijeni odvjetnika Ivana Farčića jer je on već angažiran u slučaju Ante Gotovine, te da bi moglo doći do sukoba interesa, Sačića to pretjerano ne zabrinjava u smislu da je to signal da je novi optuženik. Više ga muči financijski dio priče. Naime, on je umirovljenik, a angažiranje odvjetnika je skupo. Država ne snosi troškove u ovoj fazi, pa mu je honorar od tisuću eura problem platiti te se nada da mu neće trebati odvjetnici, poglavito ne u Haagu. Objasnio je da su neki optuženici platili i oko milijun eura za svoju obranu u Haagu.

A. MALENICA

Merčep: Nitko me nije optužio

Zamoljen da prokomentira najave da će Haaški sud prepustiti glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću istražni postupak vezan uz njega, Tomislav Merčep nam je, uz prijetnju tužbom, rekao:

— Nisam optuženik ni osumnjičenik Haaškog suda. Ponavljam po stoti put, ja nemam nikakve veze s Haagom. To se piše samo tako, a mene nitko nije optužio. No, poznate su mi sve te zakulisne igre i sva ta podmetanja — zaključio je Merčep.