Vjesnik: 26. 02. 2005.

Malčić: Račanova vlada omogućila nezakonito prisluškivanje građana

ZAGREB – Vlada bivšeg premijera Ivice Račana donijela je 2003. neustavnu i nezakonitu uredbu kojom je Protuobavještajnoj agenciji (POA) omogućeno prisluškivanje građana, ocijenio je u petak u Saboru pučki pravobranitelj Jurica Malčić. Na konferenciji za novinare Malčić je napomenuo da je zbog toga od Ustavnog suda zatražio ocjenu ustavnosti te uredbe, čiji je puni naziv Uredba o obvezama iz područja nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske za pravne i fizičke osobe u telekomunikacijama.

Tom je uredbom Vlada prekoračila svoje ovlasti, rekao je pučki pravobranitelj, upozorivši da se tako osjetljiva pitanja poput zaštite osobnih podataka i tajnosti svih oblika komunikacije, koja zadiru u ustavne slobode i ljudska prava, moraju urediti zakonom. »Zato smatram da Ustavni sud mora utvrditi je li ta uredba u suglasju s Ustavom i zakonom«, rekao je Malčić je podsjetio na to da je tom uredbom omogućeno POA-i da izravnom vezom s operaterima dobije ispise telefonskih poziva, premda takav nalog, naglasio je, mora dati Vrhovni sud.

S obzirom i na aktualnu aferu petero hrvatskih novinara, koji bivšeg šefa POA-e Franju Tureka optužuju da ih je od ljeta 2003. do proljeća prošle godine nezakonito prisluškivao,

Malčić je istaknuo da se mora otkloniti i dvojba o tome je li riječ o nezakonitoj primjeni loših propisa, ili pak propisi sami generiraju nezakonitosti, usput kritizirajući Ustavni sud zato što se već dulje ne očituje o zahtjevu VIP-a za ocjenu ustavnosti sporne uredbe.

I. B.