Vjesnik: 26. 02. 2005.

Mesić: Del Ponte nam sada vjeruje

Mesić je Del Ponte izvijestio da su poduzete sve akcije, ali se nije ušlo u trag Gotovini/ Tužiteljica vjeruje u uspjeh u rješavanju »slučaja Gotovina« i očekuje ga u Haagu, tvrdi Mesić/ Vesna Škare-Ožbolt: Oni koji tvrde da je Gotovina u Hrvatskoj, moraju podastrijeti dokaze

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić novinarima je u petak rekao da je telefonski razgovarao s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte koju je izvijestio da Hrvatska još nije ušla u trag odbjeglom generalu Anti Gotovini iako su provjereni svi postojeći tragovi u tom slučaju.

»Del Ponte sada, nakon dodatnih uvjeravanja i akcija hrvatskih vlasti, vjeruje u uspjeh i hrvatsku vjerodostojnost u rješavanju toga slučaja«, rekao je Mesić.

O razgovoru s glavnom haaškom tužiteljicom Mesić je novinare izvijestio na predstavljanju knjige Laurencea Reesa »Auschwitz nacisti i "konačno rješenje"«.

S haaškom tužiteljicom Mesić je razgovarao o tijeku akcije u kojoj su, zbog rješavanja »slučaja Gotovina«, aktivirane sve hrvatske obavještajne službe i cijeli MUP.

Osim toga, rekao je Mesić, »glavnu haašku tužiteljicu izvijestio sam da smo provjerili sve tragove te da sigurno imamo i rezultate, ali nismo došli na trag Anti Gotovini«. Ipak, dodao je, Carla del Ponte očekuje da se general Gotovina pojavi pred Haaškim sudom. Predsjednik Mesić je rekao da je niječno odgovorio kad ga je Carla del Ponte pitala smatraju li u Hrvatskoj haške istražitelje stranim špijunima.

Ministrica pravosuđa i predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt izjavila je pak u petak kako će oni koji tvrde da je Gotovina dostupan hrvatskim tijelima, morati podastrijeti dokaze o tome, a bez takvih dokaza odgoda početka pregovora bila bi nepravedna prema Hrvatskoj jer apsolutno sva tijela rade na utvrđivanju gdje je Gotovina. U petak se zbog »slučaja Gotovina« okupio i sam vrh policije, pa je ravnatelj policije Ivica Franić s načelnicima svih policijskih uprava analizirao dosadašnje i planirao buduće aktivnosti vezane uz pronalaženje i uhićenje Ante Gotovine.

Marija Pulić i Hina