Slobodna Dalmacija: 26. 02. 2005.

PREMIJER S VOĐAMA PARLAMENTARNIH STRANAKA O PRIKLJUČENJU EU-u

Sanader zatražio pomoć oporbe

ZAGREB - Ocjenjujući ozbiljnost situacije vezane uz početak pregovora s EU-om, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je u ovom trenutku stanje najozbiljnije do sada s obzirom na sve situacije koje smo imali, premda se slično stanje ponavljalo pred svaku važniju odluku. Nastavljaju se sinkronizirani napori u zemlji i diplomaciji i vjerujem da ćemo dokazati svoju vjerodostojnost, da ćemo dokazati prijateljima, partnerima i svima u EU-u da činimo sve kako bismo ispunili svoju obvezu, naglasila je Grabar-Kitarović.

Na opaske iz Europe da ne treba širiti lažni optimizam glede početka pregovora, Grabar-Kitarović je uzvratila da Hrvatska nastavlja s pripremama jer još nitko nije rekao da pregovori neće početi. Ovih dana će premijer Sanader uputiti pismo europskim čelnicima i prijateljima, a očekuje se da će po svojoj liniji isto učiniti i lideri iz oporbe kako bi informirali svoje sugovornike o naporima koje Hrvatska poduzima radi ispunjavanja posljednjega kriterija za suradnju s Haaškim sudom. Nije, dakle, riječ o dodatnim uvjeravanjima, nego o potpunijem informiranju, naglasila je Grabar-Kitarović.

U tom smislu je i šef Vlade Ivo Sanader na jučerašnjem sastanku s vođama parlamentarnih stranaka izvijestio o aktivnostima hrvatske diplomacije i koracima koje je osobno poduzeo, te zamolio lidere oporbe za pomoć na tom nadstranačkom poslu.

Na jučerašnjem sastanku u Banskim dvorima nije se razgovaralo o imenima pregovarača, kao što je bilo najavljeno, jer sastanku nisu prisustvovali predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, zbog bolesti, i predsjednica HNS-a Vesna Pusić, koja je službeno odsutna. Umjesto toga, dogovoren je ponovni sastanak za srijedu 2. ožujka, kada će se razgovarati o konkretnim imenima. Neslužbeno, kao glavne kandidate za pregovarače jučer se u kuloarima spominjalo više imena. Zamjenici glavnoga pregovarača Vladimira Drobnjaka trebali bi postati Martina Dalić i Boris Vujčić, a oboje bi bili zaduženi za ekonomska pitanja. Isti izvori kao kandidate spominju Olgicu Spevec za tržišno natjecanje i državne potpore, Ivana Šimonovića za slobodu kretanja osoba, Tonča Tadića za regionalnu politiku, Damira Kušena za vanjsku i sigurnosnu politiku, Sinišu Petrovića za sektor usluga, Nikolu Ružinskog za zaštitu okoliša, Miroslava Božića za zajedničku poljoprivrednu politiku. Kao voditelji poglavlja spominju se Vera Babić, Predraga Bojić-Ljubić i Ante Žigman.

Ministrica Grabar-Kitarović odbila je govoriti o imenima podsjetivši da ima više kandidata, da listu dijelom predlaže Vlada, a dijelom stranke. Sve političke stranke nisu još ni dostavile imena svojih kandidata, pa se o imenima ne može govoriti prije međusobnog dogovora. Umjesto imena, ona je još jednom ponovila da stranačko članstvo ne smije biti ni zapreka ni prednost za kandidate, nego da osnovni kriterij mora biti profesionalnost.

Grabar-Kitarović odbila je bilo kakav komentar o mogućnosti da u Zagreb stigne još neka optužnica iz Haaga. Kako je rekla, ona o tome nema nikakva saznanja.

Olga RAMLJAK