Novi list: 28. 02. 2005.

VLADI JOŠ UVIJEK NIJE NAJJASNIJA ZAKONSKA PODLOGA ZA PRIMJENU RESTRIKTIVNIH MJERA PREMA POMAGAČIMA ODBJEGLOG GENERALA

Tko je odgovoran za blokadu imovine Gotovininih pomagača?

Samo Ministarstvo vanjskih poslova zakonski može zatražiti ovakvu blokadu imovine, ali oni još nisu dali nikakav prijedlog

ZAGREB – Čini se da Vladi još uvijek nije najjasnija zakonska podloga kojom bi se trebala blokirati imovina osoba i tvrtki za koje se sumnja da pomažu generala Antu Gotovinu u bijegu. Ta bi se blokada trebala provesti sukladno Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama, ali čini se da bi provedba mogla biti pomalo zbrkana.

Naime, Zakon o međunarodnim restriktivnim mjerama nalaže da Vlada tek na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova osniva Međuresorsku skupinu za praćenje provedbe mjera. Da ne bi bilo zabune koje je ministarstvo odgovorno za tu skupinu, dalje se navodi da MVP obavlja stručne i administrativne poslove za tu skupinu. No, u tom ministarstvu jučer nam je kazano da oni nemaju nikoga zaduženog za poslove oko blokade imovine.

– Trebali biste kontaktirati glasnogovornika Vlade, kazao nam je Dobroslav Silobrčić, glasnogovornik MVP-a. A glasnogovornik Vlade Ratko Maček, upitan je li MVP dao prijedlog za restriktivnu mjeru blokade imovine, u maniri ponajboljih stolnotenisača lopticu je vratio svojem kolegi u vanjskim poslovima.

– Za to ćete morati nazvati odgovorne u Ministarstvu vanjskih poslova, kratak je bio Maček.

Glasnogovornik MVP-a naknadno je pojasnio da je, prema njihovom shvaćanju, to ministarstvo bilo zaduženo samo za međunarodno usuglašavanje zakona, a da za provedbu blokade odgovara Ministarstvo pravosuđa.

Državno odvjetništvo bi danas ili sutra trebalo predati podatke i dokumentaciju o osobama i tvrtkama za koje se sumnja da potpomažu bijeg Ante Gotovine. Vjerojatno će se u ovom slučaju postupiti krajnje pragmatično te će nakon podnošenja dokumentacije Vladi MVP doista »pro forma« dati prijedlog, nakon čega bi se krenulo u provođenje blokade. S tim scenarijem samo se pojačavaju stare priče da je slučaj Gotovina prije svega politički.

Kada se spekulira o tvrtkama i osobama čija bi imovina mogla biti na udaru sankcija, kao apsolutno izvjesni spominju se Žoni Maksan i Željko Dilber. Taj dvojac već je na neki način stigmatiziran zabranom ulaska u EU baš zbog navodnog pomaganja generalu Gotovini. Još jedna osoba s tog popisa mogla bi biti na udaru, radi se o Hrvoju Petraču, koji je trenutačno u bijegu jer je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora za poticanje na otmicu sina Vladimira Zagorca. No, Petračevo je poduzeće »Petrač d.o.o.« promijenilo vlasničku strukturu te je odbjegli tajkun svoj udio prepustio članovima svoje obitelji.

Odvjetništvo bi, prema nepotvrđenim pričama, moglo Vladi dostaviti dokumentaciju i o nekim osobama iz doline Neretve, a čija su imena isplivala tijekom istrage o financiranju skrivanja Ivice Rajića. Na udaru blokade mogle bi se naći i neke manje tvrtke koje se bave osiguravajućim poslovima.

D. RADALJAC