Vjesnik: 28. 02. 2005.

Blokada Gotovinine imovine čim Bajić dostavi popis

ZAGREB – Vlada će donijeti odluku o zamrzavanju imovine generala Ante Gotovine čim Državno odvjetništvo i druga nadležna tijela dostave cjelovit popis te imovine, potvrdilo nam je u nedjelju nekoliko izvora iz Banskih dvora. U Vladi ne znaju kad će Državno odvjetništvo popis dostaviti, ali ističu da će postupiti sukladno Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama te se blokadom Gotovinine imovine pridružiti odluci Vijeća EU-a iz studenog prošle godine o zamrzavanju imovine haaških bjegunaca. Ako su točne najave prema kojima bi Državno odvjetništvo već u ponedjeljak Vladi moglo dostaviti popis imovine i prijedlog za blokadu, premijer Ivo Sanader vjerojatno neće odugovlačiti i čekati redovitu sjednicu Vlade u četvrtak, već će se, kao i u brojnim slučajevima do sada, sa svojim ministrima već isti dan čuti i na telefonskoj sjednici donijeti odluku o blokadi.

Osim Gotovininom imovinom, Državno odvjetništvo intenzivno se ovih dana bavilo i istraživanjem osoba i tvrtki za koje se sumnja da financijski pomažu generala u bijegu i skrivanju. Mediji tako nagađaju da bi mogla biti blokirana i imovina Hrvoja Petrača te Željka Dilbera i Zdenka Rinčića, direktora Petračevih tvrtki. Navodno bi imovina mogla biti blokirana i direktoru Tankerkomerca Boži Jusupu, kao i vlasniku tvrtki Dalma i Kozarica d.o.o. Žoniju Maksanu.

Premda blokada imovine najvjerojatnije neće previše omesti generala Gotovinu u skrivanju, Vlada mora što prije donijeti tu odluku kako bi čelnicima EU-a dokazala da doista poduzima sve ne bi li se Gotovina napokon našao pred Haaškim sudom i tako popravila sada već prilično tanke šanse da pregovori s EU-om počnu 17. ožujka.

Marija Pulić