Vjesnik: 01. 03. 2005.

Rasim Delić u Haagu

Deliću je priređen ispraćaj u sarajevskoj zračnoj luci na kojem je, uz članove obitelji, bilo između 200 i 300 pripadnika veteranske udruge Zelene beretke

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Bivši zapovjednik Glavnoga stožera Armije RBiH Rasim Delić kojeg je optužio Međunarodni kazneni tribunal za ratne zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije (ICTY) otputovao je u ponedjeljak oko pola sedam ujutro iz Sarajeva u Haag.

U njegovoj pratnji otputovao je i federalni ministar unutarnjih poslova Mevludin Halilović. On bi u Haagu trebao obrazložiti jamstva za dopuštanje obrane sa slobode koja je za Delića ponudila Vlada Federacije BiH, nakon što se on odlučio dragovoljno predati.

Deliću je priređen ispraćaj u sarajevskoj zračnoj luci na kojem je, uz članove obitelji, bilo između 200 i 300 pripadnika veteranske udruge Zelene beretke koja je, inače, svim zainteresiranima osigurala organizirani prijevoz do aerodroma. Također, ispraćaju u zgradi zračne luke, prisustvovali su i državni dužnosnici, među ostalim predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, ministar za pitanja boraca Županije Sarajevo Hajriz Bećirović i predsjednik Povjerenstva za traganje za nestalim Amor Mašović.

Tu su još bili i generali Armije RBiH Vahid Karavelić i Sakib Mahmuljin te bivši ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Mehmed Žilić. Delića je došao ispratiti i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, sin utemeljitelja SDA i dugogodišnjeg bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića.

Umirovljeni general Rasim Delić koji je obnašao dužnost savjetnika za vojna pitanja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića rekao je pred okupljenima da je uvjeren kako će naposljetku pobijediti pravda. »Što se mene tiče, nisam trebao ni ići, ali eto, idem«, rekao je Delić nakon što mu je jedna od prisutnih građanki u zračnoj luci poželjela brzi povratak iz Haaga.

I u ranijim izjavama Delić je odbacio svoju odgovornost za zločine koji mu se stavljaju na teret, pa se može pretpostaviti da će se pred Tribunalom negativno odrediti prilikom izjašnjavanja o krivnji.

Podsjetimo, ICTY-jev sudac Carmel Agius je 16. veljače potvrdio optužnicu protiv Delića u kojoj se on tereti po individualnoj zapovjednoj odgovornosti za ubojstva, okrutno postupanje i silovanje, kršenje ratnog prava i običaja koje su nad zarobljenim Hrvatima i Srbima tijekom rata u BiH počinili mudžahedini iz sastava Armije BiH. Delić je kao zapovjednik Glavnog stožera Armije BiH znao ili imao razloga znati da će ti zločini biti počinjeni od njegovih podčinjenih, a propustio je poduzeti nužne i razumne mjere da ih spriječi ili kazni počinitelje.

Jedan od najgorih zločina koji se Deliću stavljaju na teret je zločin nad oko 200 hrvatskih civila i zarobljenih vojnika HVO-a u Travniku 1993. godine.

Sporni ispraćaji optuženih

Zanimljivo je Rasimu Deliću organiziran ispraćaj, premda je u nekim ranijim sličnim prilikama, kada su u Haag ispraćani ili iz njega dočekivani pripadnici drugih naroda, u bošnjačkoj javnosti bilo mnogo kritika takve prakse, uz tvrdnje da optuženi ratni zločinci na zaslužuju pompu. Ilustracije radi, nakon dočeka Tihomira Blaškića u zagrebačkoj zračnoj luci tvrdilo se da je samo na ovim prostorima moguće priređivati takav doček, primjeren nekom sportašu koji je na međunarodnom natjecanju postigao veliki uspjeh.

Alenko Zornija