Slobodna Dalmacija: 01. 03. 2005.

ZBOG SUMNJE DA JE POMAGAO HAAŠKOM OPTUŽENIKU

Sud će ispitati Rojsa o Rajiću

SPLIT - Ljubo Ćesić Rojs, osumnjičen za pomaganje haaškom optuženiku Ivici Rajiću, bit će uskoro ispitan u zagrebačkom Županijskom sudu. Istražni sudac splitskog Županijskog suda Mlađan Prvan uputio je zagrebačkom Županijskom sudu zamolnicu za ispitivanje Rojsa, a na temelju zahtjeva za istragu splitskog Županijskog državnog odvjetništva.

Rojsa se sumnjiči da je od 30. lipnja 1994. do 30. lipnja 1996. Rajiću omogućio fiktivno zapošljavanje u Ministarstvu obrane, čime je tome ministarstvu prouzročena šteta u iznosu 48 tisuća kuna. U prijavi, koja je sredinom veljače upućena iz Ministarstva obrane, Rojsa se sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti.

Budući da je zahtjev za istragu tek zaprimljen u splitskom sudu, sada je na potezu zagrebački sud na kojem će biti ispitan Rojs. Tek tada sudac Mlađan Prvan odlučit će ima li elemenata za pokretanje istrage.

Ovom prijavom Rojsa se sumnjiči da je poticao na pomaganje, a uz to sumnjiči se i za kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava, ovjeravanjem neistinitog sadržaja. Riječ je o prijavi protiv Rajića, sastavljenoj na temelju zajedničkog rada policije i tužiteljstva, kojom se on sumnjiči da je, zbog prikrivanja identiteta, u Kiseljaku, u BiH, pribavio izvadak iz matične knjige rođenih, a zatim i uvjerenje o državljanstvu te osobnu iskaznicu na lažno ime Jakov Kovač.

U prijavi se nadalje navodi da je kao pripadnik hrvatskog naroda iz BiH na to lažno ime zatražio i dobio hrvatsko državljanstvo. To mu je omogućilo dobivanje isprava Republike Hrvatske, među ostalim i osobne iskaznice koja mu je izdana u Omišu, u veljači 2003. godine. Za to vrijeme Rajić je boravio u vojnom hotelu Zagreb u Duilovu. Budući da je haaški optuženik Ivica Rajić na tom sudu optužen za ratni zločin protiv civila počinjen u Stupnom Dolu, ovaj će zahtjev za istragu na splitskom sudu zasigurno još neko vrijeme biti u mirovanju.

O. KOHAREVIĆ