Novi list: 03. 03. 2005.

BIVŠI PREDSJEDNIK UKRAJINE OPET U SREDIŠTU AFERE U SVEZI S UBOJSTVOM NOVINARA GEORGIJA GONGADZEA

Kučmu čekaju lisice

Bivši ukrajinski predsjednik trenutno se nalazi u Češkoj na odmoru i ne želi dati izjavu

KIJEV – Bivšem predsjedniku Ukrajine Leonidu Kučmi prijeti zatvor. Jučer su u Kijevu kolale priče o tome da će uskoro biti podignuta optužnica protiv Leonida Kučme i bivšeg ministra policije Jurija Kravčenka kao naručitelja ubojstva novinara Georgija Gongadzea. Poslije prekjučerašnjeg uhićenja dvojice pukovnika ukrajinske tajne policije za koje se sumnja da su organizirali likvidaciju novinara Gongadzea u rujnu 2000. godine, novi predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko je izjavio da je brutalno ubojstvo bilo počinjeno pod pokroviteljstvom bivših vlasti.

Leonid Kučma se trenutno nalazi u Češkoj, u Karlovim Varima na odmoru i ne želi dati bilo kakve izjave.

Oporba je odavno optuživala Leonida Kučmu da je umiješan u ubojstvo Gongadzea. Sve je počelo 28. studenog 2000. kada je lider socijalista Aleksandar Moroz u Vrhovnoj radi pustio magnetofonske vrpce koje je snimio dužnosnik službe sigurnosti Ukrajine Nikolaj Meljničenko. On je uspio snimiti razgovor Kučme i tadašnjeg ministra policije Jurija Kravčenka. Čovjek za koga se tvrdilo da je predsjednik Kučma, tražio je od ministra policije da ga oslobodi od »Gruzina Gongadzea koji piše svašta i stavlja na Internet«. Nakon nekoliko dana ministar je ponovo došao Kučmi obavijestiti ga da je zadatak obavljen. Nakon što je snimio razgovore u Kučminom kabinetu Meljničenko je emigrirao i kasnije dobio američko državljanstvo.

Napravljene su dvije ekspertize magnetofonskih zapisa u SAD-u i Europi koje su dokazale da su snimljeni glasovi predsjednika Ukrajine i ministra policije. Međutim, Kučma i njegovo najbliže okruženje uporno su tvrdili kako se radi o montaži.

Sada ukrajinska policija u blizini Kijeva, u rukavcima Dnjepra, traži odrubljenu glavu novinara Gongadzea. Prekjučer popodne su neki požurili i priopćili da je glava pronađena, ali je to kasnije demantirano. No, nađene su osobne stvari Georgija Gongadzea, a među njima i ručna torba. Inače, tijelo nesretnog novinara bilo je pronađeno u jednoj šumi u blizini Kijeva u jesen 2000. Začuđujuće je da su se mnogobrojni eksperti u Ukrajini razilazili u mišljenju oko toga je li to tijelo Gongadzea ili ne.

Jučer je državni tužitelj Svjatoslav Piskun negirao da je uhićen i general Nikolaj Astion, bivši načelnik Uprave za borbu s organiziranim kriminalom Kijeva. On je još na slobodi, ali se lako može dogoditi da ga uhite, ako i o njegovoj ulozi propjevaju dvojica pukovnika za koje se tvrdi da su likvidirali Gongadzea. Imena tih pukovnika se za sada ne navode. Ukrajinski list »Sevodnja« jučer je pisao da policajci nisu namjeravali ubiti novinara Gongadzea, već im je cilj bio jako ga uplašiti. Međutim, kad su ga ubili pucnjem u glavu iz službenog revolvera, odlučili su mu odrezati glavu i tako uništiti sve tragove zvjerstva.

Predsjednik kontrolirao istragu

Poslije nestanka novinara Gongadzea, predsjednik Kučma uzeo je pod svoju kontrolu policijsku istragu. Ni poslije četiri godine istragom nije raspetljano to okrutno ubojstvo. Inače Gongadze je rođen 1969. u Tbilisiju, a Filološki fakultet je završio u Lavovu, u zapadnoj Ukrajini. U travnju 2000. počeo je uređivati internet izdanje »Ukrajinske pravde«.

Ukrajina se povlači iz Iraka

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko je odredio raspored povlačenja 1.650 ukrajinskih vojnika iz Iraka, s početkom u ožujku. On je rekao da će ukrajinski kontingent – šesti po brojnosti u koaliciji koju predvodi SAD – napustiti Irak u tri faze u razdoblju od ožujka do listopada. Juščenko je napomenuo da će prva grupa od 150 vojnika otići iz Iraka oko 15. ožujka, te da će uslijediti odlazak 590 vojnika i preostalih vojnika do 15. listopada. (BBC)

Branko VLAHOVIĆ