Slobodna Dalmacija: 03. 03. 2005.

SARAJEVO: POSEBNI ODJEL ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL TUŽITELJSTVA BiH SUMNJIČI SEDAM OSOBA ZA KRIVOTVORENJE ISPRAVA, ZLOPORABE, UTAJU POREZA I PRIMANJE MITA

Podignuta optužnica protiv Čovića, Tadića i Lijanovićâ

SARAJEVO - Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podnio je u srijedu na potvrđivanje Sudu BiH optužnicu protiv sedam osumnjičenih osoba: Joze Ivankovića Lijanovića, Mladena Ivankovića Lijanovića, Jerke Ivankovića Lijanovića, Slave Ivankovića Lijanovića, Dragan Čovića, Mate Tadića i Zdravka Lučića.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, optužnica je rezultat istrage Tužiteljstva o poslovanju kompleksa tvrtki "Ivanković-Lijanović" koje se od 1999. godine pa sve do danas bave uvozom mesnih proizvoda u BiH.

Četvorica osumnjičenih Ivankovića Lijanovića vlasnici su i direktori kompleksa tvrtki, a terete se za krivotvorenje dokumenata, zlouporabu položaja u gospodarstvu i utaju poreza u svezi s prijavama carine u ime poduzeća uvoznika od siječnja 2004. godine pa nadalje.

Iste četiri osumnjičene osobe terete se za organiziranje ili sudjelovanje u organiziranoj kriminalnoj skupini zajedno s osumnjičenim Draganom Čovićem i Zdravkom Lučićem, te se također terete za udruživanje sa spomenutima osumnjičenima u izvršenju ozbiljnih kaznenih djela propisanih zakonima BiH.

Dragan Čović se tereti za zlouporabu položaja ili ovlasti kao bivši ministar financija Federacije BiH, a u svezi s donošenjem odluka u lipnju 2000. godine koje su utjecale na plaćanje posebnih pristojbi na uvoz prehrambenih proizvoda od strane kompleksa tvrtki "Ivanković-Lijanović".

Čović se također tereti da je s osumnjičenima Ivankovićima Lijanovićima i Zdravkom Lučićem sudjelovao u izvršenju kaznenih djela davanja mita, a u svezi s darovima i drugim oblicima koristi koje su dane osumnjičenom Mati Tadiću u vrijeme kada je obavljao dužnost predsjednika Ustavnog suda 2003. godine.

Mato Tadić se tereti za zlouporabu položaja ili ovlasti i primanje dara te drugih oblika koristi kako bi izvršio nepropisan utjecaj u okviru Ustavnog suda.

Optužnica sadrži ukupno 14 točaka protiv sedam osumnjičenih osoba za kaznena djela propisana Kaznenim zakonom BiH i Kaznenim zakonom Federacije BiH. Optužnica je podnesena Sudu BiH na razmatranje i potvrdu od strane sudaca za prethodno saslušanje.

Priopćenje je potpisao John H. McNair, zamjenik glavnog tužitelja i šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

D. PAŠIĆ

Pritisci do odstupanja?

SARAJEVO - Britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ian Cliff u četvrtak će, u ime međunarodne zajednice, zatražiti od hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića povlačenje s te dužnosti, objavila je u srijedu bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1. Sam veleposlanik Cliff u izjavi za BHT 1 nije izrijekom potvrdio da će od Čovića zatražiti podnošenje ostavke, ali je istaknuo da se očekuje da hrvatski član Predsjedništva BiH u sadašnjoj situaciji "slijedi europske standarde" ponašanja.

Čović za sada nije komentirao podizanje optužnice koja stupa na snagu ako je potvrdi Sud BiH. On je samo izjavio da je "ponosan na sve što je do sada radio" te da ne želi spekulirati o budućim događajima.

Mato Tadić odlučno je odbio optužbe da je primio mito, dok je Jerko Ivanković kazao da nije upoznat s podizanjem optužnice. Dodao je ipak da ga ne bi čudio takav razvoj događaja s obzirom da su "Lijanovići" i njihova politička stranka Radom za boljitak već godinama pod pritiskom "političkih protivnika i uvoznih lobija" koji im "zavide na postignutim uspjesima". (H)

OHR: Razmotriti mogućnost ostavke

SARAJEVO - Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) objavio je u srijedu, nakon što je potvrđeno podizanje optužnice protiv hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, da se "od izabranih državnih dužnosnika očekuje da odstupe s dužnosti ukoliko su osumnjičeni za kaznena djela". U regiranju OHR-a objavljenom u Sarajevu ističe se da je "podnošenje tužbe početak ozbiljnog procesa". (H)

Mesna afera "teška" 47 milijuna maraka

"Mesna afera" u BiH izbila je nedugo nakon što su koncem 2000. odnosno početkom 2001. godine poslovne knjige Lijanovića pročešljane od strane Ureda Europske komisije za pomoć u vođenju carinske porezne politike — CAFAO. Njihovi su istražitelji otkrili kako su Lijanovići, od 1998. do 2000. godine, kada je federalni ministar financija bio upravo Dragan Čović, preko malo poznate mostarske tvrtke Mega com u BiH pod firmom "uvoza radi izvoza" uvezli sirova mesa vrijedna gotovo 100 milijuna konvertibilnih maraka. Međutim, umjesto da to meso završi u kobasičarskim i drugim proizvodima, Lijanovići su, kako su otkrili istražitelji CAFAO-a, to isto meso preprodali uglavnom na tržištu BiH i na taj način, izbjegavši plaćanje carine i drugih davanja, zaradili desetke milijuna maraka.

Prema istim podacima, izvezeno je tek 1,13 milijuna maraka gotovih proizvoda iz Lijanovićevih pogona u Širokom Brijegu. Izravna šteta za proračun Federacije BiH zbog neplaćanja carine, poreza i drugoga bila je 47 milijuna KM što je preračunato oko 24 milijuna eura.

Z. ŠAGOLJ