Vjesnik: 04. 03. 2005.

Bruxelles se zbog Hrvatske neće sukobiti s Carlom del Ponte

Rasprava će biti teška, jer je Hrvatska nepotrebno izgubila previše vremena i energije, bez rezultata, kažu izvori bliski Vijeću ministara / Nikome ne odgovara da Hrvatska ne započne pregovore, no ako se haaški uvjet ne ispuni - nećemo imati mnogo izbora. Da je hrvatska vlast toliko vremena potrošila na traženje Gotovine koliko na lobiranja i povlačenja za rukav europskih stranačkih klubova, situacija bi bila sasvim drukčija, izjavio je jedan europski ministar

BRUXELLES, HAAG (Od posebnog Vjesnikova izvjestitelja) – Carla del Ponte će najvjerojatnije danas reći luksemburškom ministru vanjskih poslova Jeanu Asselbornu što misli o posljednjim potezima Hrvatske u traženju generala Ante Gotovine, a onda će zemlje članice EU-a već sljedećeg tjedna morati odlučiti o tome hoće li Hrvatska započeti pregovore ili ne.

Nitko u Bruxellesu nije želio predviđati kakva će odluka biti, no svi se slažu u tome kako izgledi da pregovori započnu nisu blistavi. U Haagu su u četvrtak potvrdili da još nisu dobili pismo s dokazima o potrazi za Gotovinom. Najavom pisma nisu oduševljeni. »Ne znamo što bi to moglo biti na 150 stranica. Akcije u posljednji trenutak nemaju smisla. Hrvatska ima još malo vremena, a odluka je isključivo na njoj i njezinoj vlasti«, ustvrdili su haaški izvori.

U četvrtak poslijepodne izvori bliski Vijeću ministara izjavili su da će rasprava o Hrvatskoj »biti teška, jer je Hrvatska nepotrebno izgubila previše vremena i energije, bez rezultata«. Hrvatska bi se, dakle, mogla suočiti s odgodom početka pregovora o punopravnom članstvu s ozbiljnim posljedicama za ritam približavanja Europskoj uniji. Diplomati u Bruxellesu ovaj su tjedan hrvatskim pregovaračima jasno dali do znanja da zbog Hrvatske neće ići u sukob s Carlom del Ponte, te da na kompromisno rješenje ne mogu računati.

»Teško je računati na kompromis po kojem bi pregovori mogli početi uz novi rok za rješavanje "slučaja Gotovina" i prijetnju zamrzavanjem pregovora ako se taj uvjet ne ispuni«, ustvrdili su izvori Vijeća.

Hrvatska je tako još jednom u oštroj utrci s vremenom koju je teško dobiti: u probuđenoj aktivnosti za pozitivnu odluku Europske unije o početku pregovora 17. ožujka mora sljedećih sedam dana uvjeriti sve Unijine članice te glavnoj haaškoj tužiteljici predočiti dokaze o traženju Ante Gotovine i naznačiti moguća mjesta gdje se odbjegli general skriva. Čini se da je, nakon Mesićeva posjeta Bruxellesu, jedina nada zajedničko pismo predsjednika države, premijera i predsjednika Sabora, u kojem se objašnjava što je sve učinjeno u traženju Ante Gotovine. U tih oko 150 stranica navode se akcije što ih je Hrvatska poduzela da bi riješila slučaj Gotovina.

Svi Mesićevi sugovornici, a posebice predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i visoki predstavnik EU-a za zajednički vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana nisu ostavili mnogo prostora optimizmu i jasno su dali do znanja da ovaj put »operacija šarm«, ali i potezanja za rukav europskih stranačkih klubova, neće upaliti. Solana je oduvijek imao simpatije prema hrvatskom predsjedniku, nazvao ga je najkarizmatičnijim liderom u regiji, ali o sadržaju sastanka Solana nije želio mnogo govoriti. »Hrvatska zna što je potrebno učiniti i koji je Unijin stav«, rekao je kratko.

»Vjerujem u dobru volju predsjednika Mesića, no to ne znači da je dijele sve strukture vlasti«, izjavio je Barroso.

Ozbiljna lica predsjednika Mesića i ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović odavala su da razgovori nisu bili nimalo ugodni. Hrvatska ima samo dva scenarija po kojem bi mogla započeti pregovore, kazali su Vjesniku europski diplomati. Hrvatska mora predočiti jasne rezultate istrage, ali i indicije gdje ga se može uhititi, ili ga sama uhititi. Zbog toga je od samoga pisma važniji dodatak od oko 150 stranica koji je poslan Carli del Ponte. Ti detalji već bi danas trebali biti na stolu glavne haaške tužiteljice.

»Nikome ne odgovara da Hrvatska ne započne pregovore, no ako se haaški uvjet ne ispuni - nećemo imati mnogo izbora. Hrvatska je predugo čekala da poduzme konkretne poteze, što je dobrano urušilo njezinu vjerodostojnost.

Da je hrvatska vlast toliko vremena potrošila na traženje Gotovine koliko na lobiranja i povlačenja za rukav europskih stranačkih klubova, situacija bi bila sasvim drukčija«, izjavio je u neslužbenom razgovoru jedan europski ministar.

Bruno Lopandić