Slobodna Dalmacija: 04. 03. 2005.

SVE MANJE IZGLEDA DA ĆE PREGOVORI O PRIKLJUČENJU POČETI 17. OŽUJKA

EU ne vjeruje Hrvatskoj da je general Gotovina izvan njezina domašaja

Predsjednik Stjepan Mesić se u Bruxellesu zauzeo da Hrvatska započne pregovore, a da istodobno službe nastave potragu za Gotovinom, kazavši da bi odgoda bila nepravedna

ZAGREB - Od 626 zahtjeva koje je Haaški sud uputio Hrvatskoj u vezi s izručenjem optuženika, saslušanjem osumnjičenika i svjedoka te isporučenjem potrebne dokumentacije, ispunjeno ih je — 625. Jedino Ante Gotovina još nije izručen Haagu. Zato predsjednik Stjepan Mesić nakon dvodnevne runde razgovora s dužnosnicima Europske unije i NATO saveza u Bruxellesu misli da bi bilo nepravedno kad Hrvatska 17. ožujka ne bi započela pregovore o članstvu. Međutim, kako sada stvari stoje, nitko od europskih čelnika ne vjeruje hrvatskim argumentima i tvrdnjama kako je Gotovina izvan dometa hrvatskih vlasti.

Iako je predsjednik Mesić tijekom svog posjeta objašnjavao da se čini apsolutno sve na potrazi za odbjeglim generalom, očito je da Carla del Ponte prima druge informacije i njima vjeruje više nego službenoj verziji hrvatskih vlasti. Neke od tih informacija svojedobno je dostavila hrvatskim službama i one su navodno provjeravane, ali glavna haaška tužiteljica potpuno je izgubila povjerenje nakon što se jedna od tih informacija u roku od 24 sata preko odvjetničkih krugova vratila u Haag.

Na taj problem curenja informacija konstantno upozorava i predsjednik Mesić, pitajući se koga je hrvatsko pravosuđe procesuiralo od svih ljudi i organiziranih ekipa koje su skrivale optuženike iz ahmićke skupine. Ivica Rajić, primjerice, imao je dva lažna identiteta, HVO mu je dao 700 tisuća kuna za kupnju stana, žena je zaposlena u MORH-u, dobio je poslovni prostor i fiktivno zaposlenje u Ministarstvu obrane i zbog svega toga pokrenut je postupak jedino protiv Ljube Ćesića Rojsa. I to tek nakon žestokog pritiska Haaga i EU-a, nekoliko tjedana nakon odluke o početku pregovora.

Zato hrvatska vlast više nema vjerodostojnost, naročito nakon neuvjerljivih tumačenja da se ne može blokirati imovina generala Gotovine i oduzeti mirovina koju putem punomoći i dalje prima njegova supruga Dunja Zloić.

Tijekom svog boravka u Bruxellesu, kao i ranije u privatnom posjetu austrijskom predsjedniku Heinzu Fischeru, predsjednik Mesić je stekao dojam da Europa želi Hrvatsku u Europskoj uniji, zbog nje, ali i zbog regije. No, u razmišljanjima prisutne su dvije "škole" mišljenja: ako se Hrvatsku primi bez Gotovine, pomoći će joj se na putu modernizacije i reformi, ali time bi se mogla poslati loša poruka ostalim zemljama u regiji koje bi se također mogle pozivati na hrvatski presedan i licitirati svojim optuženicima.

U razgovorima s europskim partnerima predsjednik Mesić upotrijebio je logični argument — "Što ako Hrvatska ne započne pregovore zbog Gotovine, a on bude pronađen u Patagoniji? Tko će ispraviti tu nepravdu, tko će nadoknaditi štetu", pitao je Mesić koji ne misli da bi odgoda pregovora mogla biti velika tragedija za Hrvatsku.

U Bruxellesu se nije raspravljalo o varijantama, no hrvatski šef države zauzima se da Hrvatska započne pregovore, a da istodobno službe nastave potragu za Gotovinom. Do jačanja ekstremizma, po njegovu mišljenju, neće doći u slučaju da Hrvatska 17. ožujka dobije odbijenicu, ali to ponajprije ovisi o tome koliko će hrvatska Vlada biti efikasna na unutarnjem planu, u podizanju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta. Datum početka pregovora samo je formalnost, vjeruje Mesić.

T. KLAUŠKI

Odgođeno saslušanje o ’ brijunskim transkriptima’

ZAGREB - Tri preostala svjedoka, bivši djelatnici Ureda predsjednika koji su jučer trebali biti saslušani u vezi s navodnim krivotvorenjem tzv. brijunskih transkripata, nisu se pojavili pred istražnim sucem zagrebačkoga Županijskog suda jer nisu primili sudske pozive. "Pozivi svjedocima vratili su se na sud pa je saslušanje odgođeno, a novo ročište bit će sazvano naknadno", kazala je Hini predsjednica Istražnog odjela zagrebačkoga Županijskog suda Mirjana Rigljan.

Rigljan nije željela otkriti identitete svjedoka koji ni za prošlo ročište sredinom veljače nisu primili poziv. Stoga je istražni sudac Krešimir Devčić dao nalog policiji da provjeri adrese stanovanja, nakon čega će pismeno sazvati novo ročište, kazala je Rigljan.

Na prijedlog zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva, istražni sudac do sada je saslušao petero svjedoka, djelatnika Odjela za tonsko snimanje Ureda predsjednika.

Tužiteljstvo je saslušanje svjedoka, kao hitnu istražnu radnju, zatražilo nakon što su odvjetnici haaškog bjegunca, umirovljenoga generala Ante Gotovine u listopadu prošle godine podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog navodnog krivotvorenja transkripata.

Gotovinin odvjetnički tim smatra, naime, da je netko preinačio originalne transkripte razgovora prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s vojnim vrhom uoči akcije Oluja 1995. Ti su transkripti, prema pisanju medija, temelj haaških optužnica protiv Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Svjedoci koje je predložilo tužiteljstvo trebali bi objasniti kako su obavljeni, snimljeni i prepisani razgovori na Brijunima 31. srpnja 1995., kao i okolnosti pod kojima su sporni transkripti nastali, odnosno tko je bio na spomenutom sastanku, kada je on održan i slično. Tužiteljstvo za sada nije predložilo saslušanje samih sudionika sastanka, već samo tehničkog osoblja iz Ureda predsjednika.

Prema pisanju medija, haaško tužiteljstvo je u posjedu brijunskih transkripata još od 2000., a dvije godine kasnije su uvedeni kao dokaz na suđenju Slobodanu Miloševiću.