Vjesnik: 05. 03. 2005.

D&B: Gotovina ugrožava ulazak Hrvatske u Europsku uniju

ZAGREB – Neriješeni slučaj izručenja generala Gotovine Haaškom sudu ugrožava izglede Hrvatske da se priključi Europskoj uniji, ocjenjuje se u izvješću bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B) za ožujak, koje je objavio zagrebački BonLine, partnersko društvo D&B-a.

U dijelu izvješća te rejting-agencije o našoj zemlji podsjeća se na stav hrvatskih vlasti, koje tvrde da ne znaju gdje je Gotovina, ali se upozorava i na stav glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte, koja smatra da Zagreb ne čini dovoljno na njegovu uhićenju. Dodaje se da će se Carla del Ponte u pismenom obliku obratiti predsjedništvu EU-a glede početka pregovora o prijemu Hrvatsku u tu integraciju, a njezin će stav, uvjereni su u D&B-u, »gotovo sigurno« biti negativan. Budući da velik dio hrvatske javnosti Gotovinu smatra herojem, analitičari D&B-a procjenjuju da vlasti u Zagrebu javno neće odstupiti od svojih sadašnjih pozicija, ali vjeruju da će znatno pojačati pritisak na Gotovinu da se dobrovoljno preda Haaškom sudu.

Inače, u izvješću D&B-a za ožujak Hrvatska je zadržala dosadašnji kreditni rejting DB4d, koji ulagačima govori da je riječ o zemlji umjerena rizika. Bolju ocjenu rizičnosti od Hrvatske ima svih osam tranzicijskih zemalja koje su prošle godine pristupile Uniji, na čelu sa Slovenijom, ali i Bugarska i Rumunjska.

Slabiji kreditni rejting od nas imaju zemlje zapadnog Balkana i Zajednice neovisnih država.

A. M.