Vjesnik: 05. 03. 2005.

Hrvatskoj još nekoliko dana da pokaže punu suradnju s Haagom

»Što se tiče Haaga, još nije učinjeno ono što treba učiniti u okviru pune suradnje«, naglasila je glasnogovornica glavne haaške tužiteljice Florence Hartmann

HAAG/ZAGREB – Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, predsjedajući Vijeća ministara EU, u petak je nakon sastanka s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte izjavio kako je Hrvatskoj ostalo još nekoliko dana da pokaže da potpuno surađuje s Haaškim sudom.

»Imamo još nekoliko dana kako bi se pokazalo je li hrvatska suradnja s Haaškim sudom, što ju je zatražilo Europsko vijeće u prosincu, potpuna«, izjavio je Asselborn nakon sastanka s Del Ponte u Haaškom sudu.

»Suradnja svih zemalja zapadnog Balkana s Haaškim sudom preduvjet je za njihovo približavanje Europskoj uniji«, kazao je Asselborn novinarima. »U vezi s Hrvatskom, odluku moramo donijeti 16. ožujka i sad pripremamo taj sastanak«, dodao je Asselborn čije su konzultacije s Del Ponte bile posljednje prije nego što Vijeće ministara EU spomenutog datuma donese konačnu odluku o početku ili odgodi pristupnih pregovora s Hrvatskom 17. ožujka.

Carla del Ponte se nakon razgovora s Asselbornom nije obratila novinarima, što je i najavljeno uoči sastanka. Njezina je glasnogovornica Florence Hartmann u telefonskom razgovoru iz Haaga je kazala kako je bila riječ »o redovnim konzultacijama i da nema nikavih posebnih izjava«. Na upit o tome je li glavna tužiteljica promijenila stajalište u odnosu na izvješće koje je podnijela luksemburškom predsjednišvtu EU 11. veljače, Hartmann je izbjegla odgovor. »Ako bude promjena, one će biti vidljive«, rekla je Hartmann napominjući kako se to odnosi na lociranje generala Ante Gotovine i njegovo prebacivanja u Haag. »Što se tiče Haaga još nije učinjeno ono što treba učiniti u okviru pune suradnje«, naglasila je.Del Ponte je 11. veljače izvijestila luksemburško predsjedništvo EU da je general Gotovina unutar dosega hrvatskih vlasti i kako bez njegovog pojavljivanje u Haagu ne može reći da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

Zakazavši početak pristupnih pregovora s Hrvatskom za 17. ožujka, Europsko vijeće je 17. prosinca 2004. postavilo uvjet postojanja pune suradnje Hrvatske s ICTY-em. (Hina)