Vjesnik: 05. 03. 2005.

Iskrivljena povijesna istina u TV seriji »Duga mračna noć«

ZAGREB – Protest g. Wolfa iz Udruge njemačko-austrijske nacionalne manjine u Hrvatskoj protiv iskrivljena prikaza povijesnih događaja u slavonskoj pokrajini NDH 1941., prikazane u TV seriji »Duga mračna noć« u sceni kad Waffen SS postrojba strijelja hrvatske seljake, posve je opravdan. Povijesne činjenice ne potvrđuju da su njemačke nacističke postrojbe 1941. u NDH ubijale civile, navodi se u petak u priopćenju Hrvatskog centra za istraživanje zločina komunizma, koje je potpisao Goran Jurišić, ovlašten za zastupanje tog centra.

NDH je od lipnja 1941. bio dio Trojnog pakta i saveznik Trećeg Reicha, pa je strijeljanje 100 hrvatskih civila kao odmazda za ubojstvo jednog njemačkog vojnika suprotno logici. Hitlerova zapovijed za drakonsku odmazdu vrijedila je za pripadnike neprijateljske strane, primjerice, za Srbe u okupiranoj Srbiji 1941. godine, navodi se u priopćenju te ističe da je jedini primjer prekoračenja ovlasti nad hrvatskim stanovništvom zabilježen u okolici Sinja 1944. kad je SS divizija Prinz Eugen strijeljala skupinu nedužnih hrvatskih seljaka. Zbog toga je vlada NDH oštro protestirala u ministarstvu vanjskih poslova Trećeg Reicha. No, protest je bahato odbijen i to je jedan od triju primjera da su se njemačke postrojbe ogriješile o hrvatski narod. Drugi je primjer strijeljanje pobunjenih hrvatskih vojnika u okupiranoj Francuskoj za izobrazbe, 17. rujna 1943., a treći masovno ubojstvo hrvatskih deportiranih Židova u Auschwitzu.

Režiser »Duge mračne noći« kriv je zato, tvrdi se u priopćenju, što je nasjeo na pogrešne savjete povijesničara i u prikazu zaraćenih strana u »građanskom ratu u NDH«. Partizani hrvatske nacionalnosti prikazani su kao zgodni, mladi, obrazovani studenti, koji se ponašaju kulturno i moralno-etički, a ustaše su prikazani kao preljubnici i zdravoseljački veseljaci. Povijesnoj istini ne odgovara kliše kulturnog partizana i nekulturnog ustaše.

Pogrešan je i povijesni prikaz scena kad otac ustaše, seljačine-veseljaka, ironično komentira samostalnost NDH, jer mu je sin ustaša u rodno slavonsko selo u travnju 1941. došao »švapskim vlakom«. Kojim je vlakom ustaški vojnik mogao stići, ako ne njemačkim budući da Hrvati u Kraljevini Jugoslaviji nisu imali svoju željeznicu, napominje se u priopćenju, jer je velikosrpski režim sve pojugoslavenio, pa i željeznicu.

Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma smatra pogrešnim i filmski prikaz događaja na stadionu u Maksimiru 1941., jer nije bilo prozivke Židova, nego je ustaška vlast »pozvala maturante zagrebačkih gimnazija radi regrutacije za ustaški pokret«. (vj)