Vjesnik: 07. 03. 2005.

Mesić za European Voice: Gotovina sigurno nije u Hrvatskoj

ZAGREB - Hrvatski je predsjednik Stipe Mesić u razgovoru za posljednje izdanje uglednog europskog tjednika European Voice izrazio svoje čvrsto uvjerenje da se odbjegli general Ante Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj.

»Apsolutno je sigurno da Gotovina nije u Hrvatskoj jer je Hrvatska zadnje mjesto gdje bi se skrivao, svi ga traže«, rekao je Mesić. »Istom logikom bi se od Hrvatske moglo zatražiti da izruči Osamu bin Ladena«, dodao je hrvatski predsjednik. »Ako Gotovina nije u Hrvatskoj, onda nije u Hrvatskoj«, naglašava Mesić. European Voice piše da je Europska unija odlučila početi pregovore s Hrvatskom samo u slučaju pune suradnje s Haškim sudom, odnosno izručenja generala Gotovine.

Mesić u razgovoru tvrdi da je Hrvatska u tom smislu poduzela sve. »Hrvatska je zamrznula njegovu imovinu i imovinu njegovih potencijalnih suradnika. Ljudi koji su pomagali haškim bjeguncima uklonjeni su iz sustava, protiv njih su podignute optužnice i poduzete druge mjere, nitko ne može reći da ne činimo sve što možemo«, kaže hrvatski predsjednik.

»Od 626 haških zahtjeva, Hrvatska je ispunila 625.. osim u slučaju jednog čovjeka, za kojeg nitko ne zna gdje je«, naglasio je Mesić. Također je novinarima European Voicea objasnio da su dokazi o hrvatskoj suradnji upućeni Haškom sudu, Bruxellesu, ostalim glavnim gradovima zemalja Unije, Europskoj komisiji i Europskom parlamentu.

Mesić je izjavio da bi odgoda početka pregovora mogla dovesti do porasta euroskepticizma u Hrvatskoj i cijeloj regiji. »Hrvatskim susjedima to bi mogla biti poruka da se ne isplati boriti za europske standarde jer je Hrvatska u tom smjeru najviše napredovala«, rekao je Mesić.

Međutim, piše European Voice, europski i američki analitičari smatraju da bi popuštanje Hrvatskoj u pogledu poštivanju zahtjeva Haškog suda poslalo još goru poruku zemljama u regiji, posebice Srbiji i BiH.

Mesić je odbacio takve usporedbe. »Mislim da moramo stati na kraj praksi da nas se Hrvatsku uspoređuje s drugim zemljama bivše Jugoslavije«. Primjerice, »Hrvatska nije imala koncentracijske logore na tuđem teritoriju, Srbija jest«, rekao je Mesić za European Voice. (Hina)