Slobodna Dalmacija: 08. 03. 2005.

VISOKI ZAPADNI DUŽNOSNIK U TIMESU KOMENTIRAO NAPORE ZA LOCIRANJE GOTOVINE

Hrvatske vlasti sabotiraju pomoć Britanije i SAD-a

ZAGREB - "Velika Britanija i SAD čine ozbiljne napore da Hrvatskoj dostave informacije nužne za pronalaženje generala Ante Gotovine, ali su ti napori opetovano sabotirani", izjavio je za Times visoki zapadni dužnosnik. On dodaje kako su osjetili da hrvatski dužnosnici — premda ne na razini premijera i predsjednika države — posljednje dvije godine ne samo da nisu bili od pomoći nego su još davali Gotovini informacije koje su mu omogućile da izmakne lociranju i uhićenju. Informacije o tome što Zapad radi su, navodi visoki zapadni dužnosnik za Times, curile u "nacionalistički" tisak u Hrvatskoj. U tekstu se nadalje ističe kako hrvatske vlasti namjerno sabotiraju napore Velike Britanije i SAD-a u pomoći za lociranje hrvatskoga generala Gotovine.

U članku se zatim navodi da iz toga proizlazi diplomatska suzdržana prijetnja oko početka pregovora Hrvatske za ulazak u EU 17. ožujka, te se podsjeća da su prošli mjesec ministri vanjskih poslova EU-a jasno dali do znanja da je predaja generala Ante Gotovine preduvjet za početak tih pregovora. Na samom kraju kratkog teksta ističe se da je premijer Ivo Sanader istaknuo da se general Gotovina mora predati sudu u Haagu.

Za komentar tih izjava zamolili smo glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji je za naš list kazao: "Generalno, svaku informaciju koju smo dobili o eventualnom mjestu skrivanja generala Gotovine, temeljito smo provjeravali. Nijedna od tih informacija koja se odnosila na neko mjesto ili teren gdje se eventualno nalazi general Gotovina, nije bila točna."

Anita MALENICA