Vjesnik: 08. 03. 2005.

Del Ponte: Zagreb ne čini dovoljno

»Hrvatska ne čini dovoljno u pronalaženju odbjegloga generala Gotovine i pomogla mu je da pobjegne tako što je Zagreb špijunirao istražitelje UN-a«, kazala je u ponedjeljak glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte.

»Mi znamo da oni ne čine sve što mogu. To smo dokazali«, kazala je Del Ponte u intervjuu za britansku novinsku agenciju Reuters. »Oni ga nisu spremni uhititi vjerojatno zbog političkih motiva«, dodala je.

Del Ponte je kazala da je hrvatskoj vladi dala imena onih za koje vjeruje da štite Gotovinu te dodala kako se Zagreb nadao da će se Gotovina dobrovoljno predati Sudu. »Bit problema je Gotovina. On mora pred Sud«, dodala je glavna haaška tužiteljica.

Del Ponte je kazala da je luksemburškom ministru vanjskih poslova Jeanu Asselbornu, čija zemlja predsjedava EU-om, prošloga tjedna rekla da posjeduje dokaze da je Hrvatska prošle godine špijunirala njezine istražitelje te da je Hrvatska te informacije proslijedila Gotovini. »To je vrlo negativno«, nastavila je, ali je dodala da su hrvatski dužnosnici prošloga tjedna opovrgnuli da se špijuniranje haaških istražitelja nastavlja.

Del Ponte je u istom intrevjuu govorila i o suradnji Srbije i ICTY-ja te je istaknula da Srbija točno zna gdje je Ratko Mladić te da bi ga, da to želi, uhitila u roku od nekoliko sati. (Hina)