Vjesnik: 09. 03. 2005.

Carla del Ponte: Koraci hrvatskih vlasti od marginalnog su značenja

BRUXELLES – Pismo koje je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte uputila predsjedatelju Vijeća ministara Europske unije, luksemburškom ministru vanjskih poslova Jeanu Asselbornu, u cijelosti glasi (neslužbeni prijevod s engleskog):

»Kao dodatak mom pismu od 11. veljače želim Vas izvijestiti da od tada nisam primila nikakve nove informacije zbog kojih bih modificirala svoju procjenu o hrvatskoj suradnji s ICTY-jem.

Usprkos svim javnim i privatnim jamstvima iz Zagreba, Ante Gotovina ostaje unutar dosega hrvatskih vlasti, i sve dok on ne bude doveden u Haag, ne može se reći da Hrvatska u potpunosti surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom.

Iako mi u navedenom razdoblju hrvatske vlasti nisu dostavile nikakav sveobuhvatan izvještaj, poznato mi je da su poduzele neke korake usmjerene, primjerice, na Gotovininu imovinu, na otkrivanje dijela mreže njegovih pomagača i na puniji angažman cijelog vodstva u tim naporima.

Čini mi se da su ti koraci došli prekasno, da su od marginalnog značaja i teško mogu promijeniti pitanja koja sam otvorila u svojoj procjeni od 11. veljače.

Jamstva koja su hrvatske vlasti dale u zadnjih nekoliko tjedana, kako su konačno sve institucije i službe u cijelosti angažirane i da su udvostručile svoje napore, jasno pokazuju da sve donedavno oni nisu činili sve što mogu i, kao što sam ranije naznačila, nadali su se dobrovoljnoj predaji optuženoga.

U međuvremenu primila sam nove informacije koje dokazuju ne samo da su (obavještajne) operacije poduzimane protiv osoblja ICTY-ja u prošlosti, već i sve do ožujka 2004. a možda čak i kasnije.

Najviše vodstvo zemlje bilo je u cijelosti upoznato s tim operacijama i nije me izvijestilo. Niti je naredilo da one odmah budu prekinute.

Značajna obavještajna sredstva bila su korištena da bi se slijedilo osoblje ICTY-ja i opstruirali svi napori da se locira Ante Gotovina. Vlasti mi nikad nisu prenijele te informacije.

Nedavno sam primila jamstva predsjednika Stjepana Mesića i državnog tužitelja Mladena Bajića da su takve aktivnosti prekinute.

Također sam čula za neke napore koji su poduzeti u suradnji sa stranim zemljama. Dopustite mi da naglasim da su hrvatske vlasti najbolje opremljene da lociraju i prebace Gotovinu u Haag. Moguće uključivanje stranih službi Hrvatska nipošto ne bi smjela zlorabiti da izbjegne svoju odgovornost.

Dopustite mi da ponovno izrazim zahvalnost Vama i zemljama članicama EU za neprocjenjivu podršku koju pružate ICTY-ju i primite izraze mog najvišeg štovanja.« (Hina)