Slobodna Dalmacija: 09. 03. 2005.

PRED HRVATSKE VLASTI POSTAVLJENO DEVET UVJETA KOJE TREBAJU ZADOVOLJITI ŽELE LI POČETAK PREGOVORA 17. OŽUJKA

Britanci traže ucjene, prisluškivanja i uhićenja

Britanci traže vrbovanje Mihaela Budimira, Joška Buljana, Ivana Mihaljevića i Radovana Palmovića, aktivnih vojnih časnika koji su povezani s Markicom Rebićem. Ako oni odbiju suradnju, hrvatske vlasti trebale bi ih otpustiti

ZAGREB - Velika Britanija navodno je postavila hrvatskim vlastima devet uvjeta koje moraju ispuniti kako bi Hrvatska mogla 17. ožujka otpočeti pregovore za ulazak u Europsku uniju.

U non paperu koji je prvog veljače dužnosnik britanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Geoffrey Lungley predao Tomislavu Karamarku, novom ravnatelju Protuobavještajne agencije, nigdje se izričito ne spominje uhićenje i izručenje generala Ante Gotovine kao uvjeta za britansku podršku početku pregovora, već se traži veći politički, obavještajni i pravosudni angažman hrvatskih vlasti.

Prema tvrdnjama iz najnovijeg broja tjednika Nacional, britanski dokument sastavljen na dvije stranice nosi naziv "Prijedlozi za poboljšanje obavještajne suradnje", a Karamarko je navodno o njemu odmah obavijestio predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivu Sanadera. Četiri dana poslije šef POA-e o svemu obavještava državni vrh u dopisu na 13 stranica.

Jedan od adresata bio je predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak, koji u izjavi za Slobodnu Dalmaciju nije želio ni potvrditi ni demantirati da je dobio takav papir. "Svi dokumenti koje primam nose neku oznaku tajnosti i ne smijem o njima javno govoriti", kazao nam je Jarnjak.

Ured predsjednika Republike i hrvatska Vlada također nisu željeli komentirati britanski dokument koji taksativno navodi popis uvjeta koje Hrvatska mora ispuniti da bi dobila podršku Britanije 17. ožujka. Dokument je, prema pisanju Nacionala, dostavljen i predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu, bivšemu ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, ministru unutarnjih poslova Marijanu Mlinariću, ministru obrane Berislavu Rončeviću, glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, ministrici pravosuđa Vesni Škare-Ožbolt, kao i šefovima Obavještajne i Protuobavještajne agencije, te Ladislavu Pivčeviću, šefu Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Popis britanskih uvjeta veoma je sadržajan i konkretan. Na prvome mjestu zahtijeva se od državnog vrha da uputi javnu podršku svim službama u potrazi za Gotovinom i njihovo očekivanje da će svi državni službenici pomoći u toj zadaći. Na drugome mjestu Britanci traže vrbovanje Mihaela Budimira, Joška Buljana, Ivana Mihaljevića i Radovana Palmovića, aktivnih vojnih časnika koji su povezani s Markicom Rebićem. Ako oni odbiju suradnju, hrvatske vlasti trebale bi ih otpustiti i izvesti pred sud zbog odavanja državnih tajni.

Na trećemu mjestu MI6 traži prisluškivanje umirovljenoga generala Ante Kotromanovića i odvjetnika Ive Farčića koji su navodno u kontaktu s Gotovinom. Na četvrtome mjestu zahtijeva se ucjena Gotovininih zadarskih prijatelja: Žonija Maksana, Denisa Ercega, Željka Matozana, Bože Jusupa. Zatim, od hrvatskih službi zahtijeva se uhićenje bande Hrvoja Petrača, kao i zastrašivanje sudaca koji su navodno na njegovu platnom popisu, poput Ivana Turudića i Krešimira Devčića. Britanci na šestome mjestu traže sudski progon Franje Tureka i Željka Bagića, što se nekako poklopilo s najavom premijera Sanadera da su protiv njih dvojice podignute kaznene prijave nakon što je predsjednik Mesić razriješio Joška Podbevšeka sa čela POA-e.

Britanci su navodno tražili i obračun s kriminalnom skupinom Vinka Žuljevića Klice, potom ucjenu generala Ante Rose da pomogne pri hvatanju Gotovine ili će biti razvrgnut ugovoreni posao s njegovom građevinskom tvrtkom Mediteran Union Tuneli, a na devetome mjestu traži se sudski progon Markice Rebića zbog bojkotiranja suradnje s Haaškim sudom.

Neki od ovih britanskih zahtjeva ispunjeni su u proteklih mjesec dana. Predsjednik Mesić i premijer Sanader doista su javno pozvali na puni angažman svih službi u hvatanju Gotovine, zadarski prijatelji Gotovine nalaze se pod konstantnim pritiskom, kompletira se i popis jataka na kojem se, po svemu sudeći, nalaze imena koja spominju Britanci, sudac Turudić osudio je Hrvoja Petrača na šest godina zatvora zbog sudjelovanja u otmici sina Vladimira Zagorca, Bagić i Turek doista su se našli pod udarom pravosuđa zbog odavanja državne tajne i krivotvorenja službenog dokumenta, a Državno odvjetništvo već dulje vremena priprema kaznenu prijavu protiv Markice Rebića, bivšeg šefa SIS-a.

No, sudeći prema najnovijim reakcijama britanske diplomacije, suradnja Hrvatske na slučaju Gotovina još nije zadovoljavajuća, jer će se Britanija gotovo sigurno protiviti hrvatskom početku pregovora 17. ožujka.

Tomislav KLAUŠKI