Novi list: 10. 03. 2005.

Američka suprotiva Haagu

Piše: Branko Mijić

Trebalo je da se Haški sud izravno dirne u američke interese na Balkanu i optuži kosovskog premijera Ramusha Haradinaja za ratne zločine, pa da stigne nedvosmislena poruka iz Sjedinjenih Država kako ICTY »postaje negativan čimbenik n a Balkanu«.

– Haški sud ne samo da je beskoristan, već je i negativan jer podriva reformiste u Srbiji, Hrvatskoj, a sada čak i na Kosovu, tvrdi Martin Sletzinger, direktor Odjela za istočnoeuropske studije pri Centru Woodrow Wilson u Washingtonu. On tvrdi da bi misija te međunarodne institucije trebala biti da radi »na uspostavljanju mira i pomirenja, a ne podrivati ta nastojanja svojim konstantnim podizanjem optužnica, kao da će to promijeniti situaciju«.

Nažalost, za Hrvatsku će ovaj zaokret doći prekasno kako bi pregovori s Europskom Unijom počeli 17. ožujka. No, koliko god je za fabriciranje »slučaja Gotovina«, koji je postao i mitom i Damoklovim mačem nad našom europskom glavom, najviše kriv državni vrh, od bivšeg premijera Ivice Račana do sadašnjeg Ive Sanadera i predsjednika Stjepana Mesića, jer se olako poigravao svojim ozbiljnim namjerama da uhiti i pronađe odbjeglog generala, reakcija iz Washingtona svjedoči da naši predvodnici nisu iskoristili niti sve političke mogućnosti kako bi se obranili od ucjena Carle del Ponte. Jer, kada su u svojim prozirnim lažima satjerani pred zid, oni nisu postavili pitanje pragmatičnosti zahtjeva koji su ih sustizali iz Haaga i njihovog negativnog utjecaja na demokratske procese u tranzicijskoj Hrvatskoj, već su prešutno priznali svoju krivicu i upeli se uvjeravati glavnu tužiteljicu kako su okrenuli list i postali krvoločni lovci na Gotovinin skalp.

Tako je smiješno i groteskno čitati kako su nakon zajedničke zapovijedi Mesića i Sanadera da se svim sredstvima pronađe bjegunac policajci obavili »2.225 raznih provjera za pojedine osobe, prostore i objekte na bilo koji način povezane s mogućim kretanjem Gotovine«, te da je »obavljeno i 64.845 ciljanih i unaprijed planiranih kontrola vozila i vozača i 2.923 kontrola plovila, a na granici i području uz granicu provjereno 23 tisuće osoba«. Kao da će te isprazne brojke impresionirati Carlu del Ponte koja je otvoreno optužila hrvatsku vlast za sabotažu kada je Gotovini bilo moguće onemogućiti bijeg. Apsurdno je dakle da su hrvatskog generala u očima međunarodne javnosti pokopale sve vlasti, od Tuđmanove do Sanaderove, dok će iza bivšeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova po svemu sudeći stati najmoćnija sila svijeta.

Za razliku od vječnog bjegunca Gotovine koji više nikada neće vidjeti Hrvatsku, Haradinaj će se na Kosovo vratiti kao još veći albanski heroj a ne zločinac.