Vjesnik: 10. 03. 2005.

Haag postaje negativni čimbenik za regiju

Hrvati kažu da žele, ali da ne mogu uhititi Gotovinu, a Del Ponte kaže da mogu, ali da neće. Ova se igra može nastaviti tako dugo sve dok i Srbi ne postanu zreli za prijam, dok Turci ne budu pripadali Europskoj uniji i dok Britanci napokon ne budu zadovoljeni, piše »Frankfurter Allgemeine Zeitung«

ZAGREB – Nakon posljednjeg pisma glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte čelnicima zemalja Europske unije, u kojem uporno tvrdi da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s Haaškim sudom, reakcije inozemnih medija i političara su različite. Ipak, sve se više čuju zahtjevi da pregovori počnu bez obzira što slučaj generala Ante Gotovina nije riješen.

Martin Sletzinger, direktor Odjela za istočnoeuropske studije pri Centru Woodrow Wilson, tvrdi da Haaški sud postaje negativan faktor za događaje u regiji.

»Moram reći da Haaški sud postaje negativan čimbenik u nastojanjima međunarodne zajednice da očuva mir na Balkanu. Haaški sud ne samo da je beskoristan, nego je i negativan, jer podriva reformiste: u Srbiji predsjednika Borisa Tadića i njegove suradnike, u Hrvatskoj predsjednika Stjepana Mesića, a sada čak i na Kosovu«, tvrdi Sletzinger.

I zastupnik u Bundestagu Klaus-Peter Willsch protivi se odgodi pregovora: »Uopće ne sumnjam u ono što tvrdi hrvatska vlada. Spremnost na suradnju s Haagom u više je navrata pokazana, ne samo na riječima nego i tako što su drugi generali ili visoki vojni časnici potaknuti da se predaju Haagu«.

Willsch podsjeća kako Gotovina posjeduje francusku putovnicu i da se već zbog te činjenice može kretati gdje želi. Također, traži od Carle del Ponte da jasno kaže gdje se general nalazi.

»Oni koji su skeptični prema hrvatskom pristupu Europskoj uniji, "slučaj Gotovina" uzimaju samo kao pokriće. Ne smatram ispravnim da se cijeli narod uzima za taoca na jednom pitanju koje počiva na informacijama koje se ne mogu pobliže dokazati«, tvrdi CDU-ov zastupnik.

Sve veći broj uglednih novinara, analitičara i političara smatra da bi odgoda početka pregovora s Hrvatskom izazvala niz negativnih reakcija u regiji. Dugoročno bi došlo do destabilizacije i bili bi zakočeni pozitivni procesi koji se sada odvijaju u Srbiji, BiH i Makedoniji.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da Del Ponte kaže kako raspolaže s dovoljno indicija za svoju tvrdnju da je Gotovina na dohvatu hrvatskim vlastima.

»Hrvati od Del Ponte traže da im te indicije napokon i prepusti. Hrvati kažu da žele, ali da ne mogu uhititi Gotovinu, a Del Ponte kaže da mogu, ali da neće. Ova se igra može nastaviti tako dugo sve dok i Srbi ne postanu zreli za prijam, dok Turci ne budu pripadali Europskoj uniji i dok Britanci napokon ne budu zadovoljeni«, piše FAZ.

Sanader: MacShane nije vidio cijeli Vladin izvještaj

Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je u srijedu intervju s predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom. Na tvrdnju novinara ovog njemačkog lista kako je britanski ministar za Europu Dennis MacShane odbacio izvještaj hrvatske vlade o njezinim mjerama za hvatanje Gotovine kao nezadovoljavajuć, Sanader je odgovorio da MacShane taj izvještaj nije ni vidio.

»Izvještaj zasad ima samo Haaški sud. Šefovima država i vlada te predsjednicima parlamenata država EU-a mi smo krajem prošlog tjedna predali samo rezime na nekih pet stranica, no cijeli izvještaj ima oko 150 stranica. Nadam se da će britanski ministar za Europu promijeniti mišljenje kada bude vidio kompletni izvještaj«, rekao je premijer Sanader.

Jurica Körbler, Andrea Latinović